Hjem > H > Hva Gikk Tapt I Utbyggingen Av Altavassdraget?

Hva gikk tapt i utbyggingen av Altavassdraget?

Det som gjorde Alta-saka spesiell i forhold til andre utbyggingssaker på samme tid, var at utbygginga ville føre til svært negative konsekvenser for samisk reindrift, og at det ble foreslått å demme ned den samiskspråklige bygda Máze (norsk: Masi). Máze ble unntatt planene og varig verna i 1973.

Les mer

Deretter, hvordan endte alta saken?

Motstanden kulminerte i den største sivile ulydighetsaksjonen i Norge etter 2. verdenskrig, da en styrke på 600 politimenn i januar 1981 måtte fjerne demonstrantene fra utbyggingsområdet. Konflikten endte i Høyesterett som avsa dom i favør av utbyggingsplanene. Kraftverket med demningen sto ferdig i 1987. Dessuten, når vedtok stortinget utbyggingen av alta-kautokeinovassdraget? Konsesjonssøknaden, som ble levert i 1974, var derimot sterkt redusert, og omfattet ikke neddemming av Masi. Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget hadde 85–100 lokallag og 20 000 medlemmer. I januar 1981 var 800 demonstranter samlet i Stilla, der kraftutbyggingen skulle starte.

Hva var årsaken til at Altavassdraget skulle bygges ut?

Men la oss spole tilbake til dagen for 40 år siden, som markerte den største politiaksjonen under Alta-aksjonen. Demonstranter hadde barrikadert veien til Sautso, hvor kraftverket over Altaelva skulle bygges. De mente vannkraftverket ville ødelegge elva og naturen, og at det var et unødvendig inngrep i samiske områder. I forhold til dette, hvor mye strøm produserer alta kraftverk? Selve kraftverket er bygd i fjellet ved Šávču, på østsiden av Altaelva, 46 km fra Alta. Kraftverkets maksimale ytelse er 150 MW. Den midlere årsproduksjonen på 655 GWh fordeler seg omtrent med 60 prosent sommerproduksjon og 40 prosent vinterproduksjon. Brutto fallhøyde er 180 meter.

I forhold til dette, hvilke saker behandler man i sametinget?

Sametingets virksomhet. Etter sameloven (§ 2-1) har tinget som sitt arbeidsområde «alle saker som etter tingets oppfatning særlig berører den samiske folkegruppe». Tinget har rett til å avgi uttalelse om alle saker innafor dette arbeidsområdet, og å legge fram saker for offentlige myndigheter og private institusjoner. Ta dette i betraktning, hvordan fikk samene rettigheter? I 1987 vedtok Stortinget Lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven), som innebar opprettelse av et eget parlament for samene i Norge, Sametinget. Vedtaket ble fattet på grunnlag av Samerettsutvalgets utredninger om samenes kulturelle og politiske rettigheter.

Tilsvarende, hva levde samene av før i tiden?

De gamle samene var et fangst- og jegerfolk. Dette bekreftes blant annet av arkeologiske utgravninger og av den eldste litterære kilden vi har til samenes historie, nemlig Tacitus' beskrivelse av fenni i hans verk Germania fra 98 evt. Også, hvor er alta? Alta er en kommune i Troms og Finnmark. Kommunen omfatter fastlandet omkring Altafjorden, deler av øyene Stjernøy og Seiland, og strekker seg innover fjellviddene mot Kvalsund, Porsanger og Karasjok i øst og Kautokeino i sør.

Du kan også spørre hvor mange kraftverk er det i norge?

Totalt er det 1893 vannkraftverk i Norge. Samtidig er det veldig mange små kraftverk. Hele 329 av de produserer mindre enn 1GWh i året.

By Domingo Taverna

Hva gjør samene? :: Hva skjer med rentefond når renten stiger?
Nyttige lenker