Hjem > H > Hva Mente Welhaven Om Språket?

Hva mente Welhaven om språket?

Som konservativ romantiker, ønsket Johan Sebastian Welhaven å bevare det dans ke skriftspråket. Og det var flere grunner til dette: - Etter å ha vært i union med Danmark i over 100 år, var det danske skriftspråket blitt en del av Norge. Alle som kunne skrive, skrev dansk.

Les mer

Hva skjedde med språket etter 1814?

Etter 1814 ble dette danske språket gjenstand for en tiltagende fornorsking, både i skrift og tale. Den fremste forkjemperen for denne utviklingen, Knud Knudsen, kalte det «det dansk-norske målstræv». Også, hva var årsaken til at vi fikk en språkdebatt i 1830 årene? Årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830-årene var at Norge fikk i 1814 egen grunnlov. Det ble da debattert at Norge måtte ha sitt eget skriftspråk, da vi ikke var under dansk herredømme. Ivar Aasens hovedtanke i språkarbeidet var at norske dialekter var utviklet direkte fra gammelnorsk, uavhengig av dansken.

Man kan også spørre er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk. Hvordan har vi kjennskap til språket i middelalderen i Norge? Norsk språk holdt også lenge stand i diplomer fra lensmenn og andre lokale myndighetspersoner og fra private. Disse såkalte bondebreva er den viktigste kilden til norsk språk i den mellomnorske perioden.

Og et annet spørsmål, hva betyr anglifisert?

Anglisere er å anglifisere, det å gi noe et engelsk preg eller gjøre noe engelsk. Er det norske språket truet? De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød.

Hvor mange lånord har vi?

Jeg fant kun 812 tilfeller av lånord (både enkeltord og vendinger) i mitt materiale, som besto av om lag 900 000 ord. Jeg telte ikke med utenlandske varenavn eller navn på filmer og musikkgrupper. Gjennomsnittlig er altså kun 0,11 prosent av ordene i NoTa lånord. Hva heter det når engelsken trekker inn i det norske språket? Anglifisering heter det når engelsk influerer norsk.

Hvordan har det norske språket endret seg?

Norsk språk har utvikla seg av eit felles skandinavisk språk som vi kallar urnordisk, og som vart brukt i det første tusenåret etter Kristus. Det er bevart døme på det i ein del runeinnskrifter frå desse hundreåra.

By Patricia Carozza

Hvordan få Apple Pay med DNB? :: Hva menes med domenetap På hvilke områder kan det være fare for domenetap i norsk?
Nyttige lenker