Hjem > H > Hvordan Ble Samene Behandlet I Norge?

Hvordan ble samene behandlet i Norge?

Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk!

Les mer

Folk spør også hva skjedde med samene?

Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler. Hva ble samene kalt i vikingtiden? I vikingtida (ca. 800–1050) ekspanderte den norrøne bosetninga i nord ytterligere innover i landet og nordover langs kysten. Dette kalles iblant det «indre landnåm», til forskjell fra de «ytre» landnåmene som fant sted over havet. Fra et samisk ståsted er det muligens mer nærliggende å kalle dette «landnåm i Finnmǫrk».

Hvorfor mente kirken at samene drev med trolldom?

Samisk trolldomskunst skal forfølges uten nåde, sto det i kongens befaling til hans lensherrer i Nord-Norge. Befalingen i brevet fra 1609 hadde til hensikt å hindre at samene skremte nordmenn fra å bosette seg i usikre og spenningsfylte grenseområder. Hvordan har det norske samfunnet behandlet samene? Diskrimineringen av samene var overalt. Fra 1888 kunne bare majoritetsnordmenn og -svensker kjøpe jord i Norge. Kravet var at man måtte snakke, lese og skrive norsk språk og ha norsk navn. Mange samer skiftet navn til norske navn og mange samiske familier forsvant derfor fra registrene.

Hvordan ble samene diskriminert?

Fra 1700-tallet og langt ut på 1900-tallet ble samer undertrykt av norske myndigheter og utsatt for et sterkt press om å undergrave sin egen tro og kultur. På 1800-tallet ble dette fornorskningskravet sterkere og på 1900-tallet ble samiske barn sendt i internatskoler hvor det kun ble tilatt å snakke norsk. Hva gikk fornorskingspolitikken ut på? Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet.

Ta dette i betraktning, hva levde samene av?

Samer (nordsamisk: Sámit) er en folkegruppe tradisjonelt bosatt fra Hedmark i sør til Kola-halvøya i øst, med et kjerneområde i de indre delene av Nordkalotten og fjordstrøkene i Nord-Norge. Tradisjonelle samiske leveveier inkluderer reindrift og kombinasjon av småbruk og fiske, men utøves i dag kun av et mindretall. Hva levde samer av før i tiden? De gamle samene var et fangst- og jegerfolk. Dette bekreftes blant annet av arkeologiske utgravninger og av den eldste litterære kilden vi har til samenes historie, nemlig Tacitus' beskrivelse av fenni i hans verk Germania fra 98 evt.

Hvordan påvirket fornorskningen samene?

Likevel skal det understrekes at mange i lang tid var sterkt påvirket av den fornorskningspolitikken som var ført. Folk mistet språket og identiteten sin som kulturell minoritet, og man hadde også tidligere vært gjenstand for misjonsvirksomhet som gjorde at den samiske religionen nærmest var forsvunnet.

By Four Plackett

Når ble samene sendt på internatskole? :: Hvorfor skjer kromosomfeil?
Nyttige lenker