Hjem > H > Hvordan Fikk Norge 2 Skriftspråk?

Hvordan fikk Norge 2 skriftspråk?

Nynorsk ble det helt nye norske skriftspråket. Knud Knudsen fornorsket dansken og lagde bokmål. Ivar Aasen samlet ord fra hele Norge og lagde et helt nytt skriftspråk. Bokmål er nå det skriftspråket som brukes mest.

Les mer

Man kan også spørre hvorfor ble jamstillingsvedtaket opprettet?

Jamstillingsvedtaket og målparagrafen

Vedtaket i 1885 er bakgrunnen for at det gis opplæring i begge målformer i grunnskolen. Målparagrafen fra 1892 bestemte at de enkelte skolestyrer selv kunne avgjøre om de ville bruke landsmål eller riksmål i skolen.
Angående dette, hva er enstavelsesord? Enstavelsesord og korte tostavelsesord deler vi ikke. Eksempler: hatt (enstavelsesord) vite (kort tostavelsesord)

Er det godt samsvar mellom tale og skrift i svensk?

Skriftspråket bygger i stor grad på det samme talemålet, slik at det er stort samsvar mellom standardsvensk uttale og skriftpråket. Også, er norsk et germansk språk? De største moderne germanske språkene er engelsk og tysk, med henholdsvis 380 og 120 millioner morsmålstalere. Andre større germanske språk inkluderer de nedertyske språkene nederlandsk og afrikaans, og de skandinaviske språkene med norsk, dansk, svensk, islandsk og færøysk.

Så, hva er et tonelag?

Tonelag eller tonem er en betydningsdifferensierende intonasjonsforskjell i uttalen av visse ord. For eksempel er ordene landet (bestemt form av et land) og lande, slik de uttales i sørøstnorsk, bygd opp av den samme rekken av fonemer, men forskjellen mellom dem utgjøres av tonegangen. Hva er typisk bokmål? I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives.

Derav, hva mener vi med syntaks?

Syntaks er de reglene som styrer hvordan setninger og fraser kan bygges opp i et språk. Syntaksen bestemmer for eksempel hvilken ordstilling vi har i setninger og hvilken form et ord kan ha når det opptrer i relasjon til andre ord. Deretter, hva er de to offisielle språkene i norge? Norge har to offisielle språk med nasjonal status, norsk og samisk. Samisk er som eneste språk nevnt i Norges grunnlov. Det er to offisielle målformer av norsk, nynorsk og bokmål. Samisk har tre målformer, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

I forhold til dette, hva heter de tre samiske skriftspråkene i norge?

Språkene ble skriftfestet på ulike tidspunkt:

  • Umesamisk var det første samiske språket som omfattende ble tatt i bruk skriftlig.
  • Nordsamisk fikk sine første ordbøker i 1752.
  • Lulesamisk skriftspråk ble beskrevet på 1800-tallet.
  • Sørsamisk fikk egen rettskriving i 1978.

By Cyn Bahrs

Hvordan slå av voice over? :: Hvordan skiller norsk seg fra andre språk?
Nyttige lenker