Hjem > K > Kvifor Kan Vi Seie At Det Går Eit Skilje I Norsk Språkpolitikk Kring 1960?

Kvifor kan vi seie at det går eit skilje i norsk språkpolitikk kring 1960?

fram til 1960 var det språkstrid om hva som var norskest mellom riksmål og landsmål. Etter 1960 var det ikke så viktig, og de bestemte seg for å bli enige. De tillot flere skriftspråk.

Les mer

Også, hvorfor ble reformen i 1938 oppfattet som radikal?

Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Tanken var å forenkle rettskrivingen, men det motsatte skjedde. Den ble svært omfattende, siden det var for mange endringer. Angående dette, hva er talespråk? Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Hva er ifølge?

Ifølge betyr omtrent det samme som i henhold til. Også, hva betyr bakken? Bakken: Er farmpå baugen på skip hvor man finner vinsjer, ankerklyss og fortøyningstrosser på forskipet til et skip. Bakkstørn: Uttrykk for innvendig rengjøring/vasking om bord.

Hva betyr Anglifisert?

Anglisere er å anglifisere, det å gi noe et engelsk preg eller gjøre noe engelsk. Hva er forskjellen mellom urnordisk og norrønt? Fra urnordisk til norrønt

forandrer det urnordiske språket seg kraftig. Disse to hundreåra danner overgangen fra den urnordiske til den norrøne språkperioden, som varer til ca. 1350 e.Kr. Språket som tales i Norge og på Island i denne perioden, kaller vi norrønt.

Er det norske språket truet?

De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød. Hva mente Knud Knudsen i språkdebatten? Knud Knudsen og fornorskingsprinsippet

Men Knudsen mente at løsninga til Aasen var for radikal. Han ønsket et norsk skriftspråk tuftet på ei gradvis fornorsking av dansk. Knudsen ville ta utgangspunkt i den dannede dagligtalen – talemålet til eliten i byene – og gjøre dette om til et skriftspråk.

Hvorfor burde vi beholde dansken?

- Det ville bevare det kulturelle fellesskapet med danskene, som hadde en mye rikere kultur enn Norge, og som vi i større grad kunne ta del av om vi pratet samme språk. Ved å bevare skriftspråket, ville vi kunne lese felles litteratur.

By Grishilde Palacios

Hva er forskjellen på bomull og økologisk bomull? :: Hva betyr språkpolitikk?
Nyttige lenker