Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Bomull Og Økologisk Bomull?

Hva er forskjellen på bomull og økologisk bomull?

Mens konvensjonell bomull øker presset på lokale vannressurser fra kunstig vanning, er økologisk bomull for det meste vannet med regnvann. Økologisk produksjon av bomull bruker vannreservoarene og regnvann på en optimal måte ved tradisjonelle flomsystemer eller med dryppeteknikker.

Les mer

Man kan også spørre hva er dårlig med økologisk bomull?

Perfekt til t-skjorter, sokker og truser. Men dessverre, bomull er også litt av et miljøsvin. Ikke-økologisk bomull krever mye vann, gjødsel og sprøytemidler for å vokse. Å dyrke 1 kg bomull krever 10.000 liter vann, og bomull står for omtrent 25% av det globale forbruket av pesticider og sprøytemidler. Er økologisk bomull bærekraftig? Framstillingen med kjemikaliebruk, utslipp og arbeidsforhold blir ikke kontrollert og sertifisert. Dette håndterer kjedene selv, som før. Klær og tekstiler av økologisk bomull kan være produsert på konvensjonell måte i lavkostland. Da er de ikke bærekraftige for samfunn og miljø i sør.

Hva er forskjellen på økologisk og ikke økologisk bomull?

I motsetning til produksjon av konvensjonell bomull bruker økologisk bomull naturlige prosesser og ingen giftige kjemikalier som sprøytemidler og kunstgjødsel. I økologisk produksjon brukes lokale ressurser og frøvariantene tilpasses derfor også lokalt. Følgelig, hva er forskjellen på økologisk og organisk? Organisk er ikke økologisk

I Norge er nemlig ikke ”organisk” det samme som ”økologisk”. På norsk betyr ordet ”organisk” bare noe som er produsert av levende organismer, inneholder karbon og kan brennes og/eller brytes ned i naturen.

Dessuten, hva betyr gots?

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler. Merkeordningen stiller krav til at minimum 70 prosent av fibrene skal være økologisk dyrket, og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Så, hvordan påvirker bomull miljøet? Naturmaterialer som bomull er svært utslippskrevende å produsere. Det krever store mengder både vann og kjemikalier. (Økologisk bomull er produsert med mindre kjemikalier, men mer vann.) Men plagg produsert av naturfibre mindre skade om de havner i naturen, og sprer heller ikke mikroplast under bruk og vask.

Hva er negativt med bomull?

Det store problemet med bomull i dag er først og fremst at forbruket har gått over alle grenser. Den dyrkes i enorme mengder, det beslaglegger store landareal, krever mye vann og i tillegg brukes det abnorme mengder med giftige sprøytemidler. Er bomull vanntett? Dette tekstilet har de aller beste egenskapene; vannavstøtende når det regner, puster som bomull, tørker fort, er robust og stille. Løst spunnet, langfibret bomull som veves tett, sveller når det blir vått – og blir dermed tilnærmet vanntett!

Er bomull fornybart?

Bomull er vår mest brukte fiber i klær. Det er en fiber som er naturlig, fornybar og biologisk nedbrytbar, men dyrking av bomull krever mye vann.

By Soni

Hvorfor er ikke bomull bærekraftig? :: Kvifor kan vi seie at det går eit skilje i norsk språkpolitikk kring 1960?
Nyttige lenker