Hjem > H > Hvor Kan Man Finne Kilder Som Er Troverdige?

Hvor kan man finne kilder som er troverdige?

Hvordan sjekke kildene:

På utgivers hjemmeside kan du finne ut om publiseringskanalen har fagfellevurdering. Her er et eksempel fra tidsskriftet Nature og et fra Nordisk kulturpolitisk tidsskrift. En vitenskapelig artikkel skal være skrevet på et språk som mange kan lese.

Les mer

Så, hvordan utføre kildekritikk?

Kildekritikk handler om å vurdere avsenderens informasjon:

  1. Hvem er kilden?
  2. Hvor troverdig er det som sies akkurat nå?
  3. Hva er hensikten med innlegget?
  4. Hvordan er språket, bildene og grafene til kilden?
  5. Er kilden aktuell?
I forhold til dette, hva er forskjellen mellom primærkilder og sekundærkilder? Primærkilde er det originale materialet (dokumenter, bilder, brev og lignende) som historikeren bygger sine fremstillinger på. En sekundærkilde bygger på en primærkilde, og er en tolkning av denne.

Så, hva er kildekritikk enkelt forklart?

Kildekritikk er å vurdere avsenderen av et stykke informasjon og hvor troverdig informasjonen er. Kildekritikk benyttes både av de som bruker medier og av de som lager medieinnhold. I sin aller enkleste form er kildekritikk å stille seg to kritiske spørsmål: Hvem er kilden? Hvordan vite om en kilde er trygg? kilderkilden

På denne siden:

  1. Hva er gode kilder?
  2. Hvem står bak nettsiden?
  3. Hvorfor er nettsiden etablert/startet?
  4. Hvordan ser nettsiden ut?
  5. Kan du få informasjon fra andre kilder?

Følgelig, er ung no en troverdig kilde?

Det betyr at ungdom skal finne den informasjonen de trenger, og at vi skal dekke de temaene som ungdom er interessert i – fra kropp, seksualitet og psykisk helse til fritid, jobb og utdanning. Ung.no skal være en troverdig, tydelig og trygg aktør som tar ungdommene på alvor, og som de vet at de kan stole på. Hvordan vurderer vi en tekst kildekritisk? Kildekritikkvurdere

Vurdere kvaliteten på informasjon

  1. T står for troverdighet: «Kan jeg stole på informasjonen?»
  2. O står for objektivitet: «Er det nøytralt?»
  3. N står for nøyaktighet: «Er det presist nok?»
  4. E står for egnethet: «Passer det inn?»

Hvordan vite at kilden er troverdig?

At forfatteren har utdanning eller profesjonell erfaring innen temaet, har gjort flere publikasjoner om temaet og er sitert i andre kilder er faktorer som gir informasjonen mer troverdighet. Du bør også sjekke om det er en organisasjon, et forlag eller en privatperson som står bak nettsiden. Hva er kildekritikk NDLA? Kildekritikk. Kildekritikk handler om å kvalitetssikre den informasjonen du får fra en muntlig eller skriftlig kilde, før du tar den i bruk. Det handler også om å avsløre bevisst desinformasjon og ikke bidra til å spre slik informasjon videre.

Hva er en trykt kilde?

Trykt litteratur som kilde. Seksjonen som gjerne omtales som litteratur inneholder en litteraturliste for hele artikkelen. Som oftest brukes det i artikler på Wikipedia en samlet liste og så henvises det til spesielle verk ved behov. Slike henvisninger kan skje i den løpende teksten eller via fotnoter.

By Sill

Hva er forskjellen på levning og beretning? :: Skal man oversette sitater?
Nyttige lenker