Hjem > H > Hvilket Språk Kommer Eple Fra?

Hvilket språk kommer eple fra?

Noen lingvister mener derfor at eple er et eldgammelt lånord fra et forsvunnet europeisk språk. På latin heter eple malum og epletre malus. Disse ordene kommer fra en annen indoeuropeisk rot *mal-, sammenlign gresk melon («frukt»), hettittisk mahlas («vinmark») og slavisk malina («bringebær»).

Les mer

Derav, hvordan kom epler til norge?

For nordboere ga eplet muligheter til å spise frukt, noe som ellers var forbeholdt folkeslag lenger sør. Epler ble spist av vikingene, og fra 1700-tallet ble epledyrking en viktig næring i lune bygder og i liene ved vestlandsfjordene. Hvor mange eplesorter? Faktum er imidlertid at epletreet i seg selv forekommer i over 1 000 arter, og selve eplet som falsk frukt finnes i enda flere slag. I hele verden finnes det omtrent 7 500 registrerte eplesorter, selv om det er begrenset hvor mange av alle disse vi har i Norge.

Hvor kommer eple opprinnelig fra?

Opprinnelig kommer eplet fra Asia og frukten kjenner vi jo fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med en frukt fra kunnskapens tre. Eplet har i uminnelige tider vært symbolet for denne frukten. Eple har et tynt spiselig skall som kan ha grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av dette som farge. Angående dette, hvor blir epler dyrket? I Norge dyrkes epler for salg i de varmeste strøkene på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, i Trøndelag nesten bare til eget bruk og lenger nord bare til eget bruk og bare på enkelte av de varmeste stedene. I Norge dyrkes mange eplesorter.

Du kan også spørre hva betyr eple?

Eplet har symbolisert fruktbarhet og kjærlighet så vel som kunnskap (kunnskapens tre) og visdom, men også død, svikefullhet, fristelse og syndefall (den forbudte frukt). I det gamle Hellas var eplet viet til Afrodite og symboliserte kjærlighet og begjær. Når kommer norske epler i butikk? Epler holder seg godt i romtemperatur, men enda lenger i kjøleskap. Smaken kommer best frem når eplene har romtemperatur. Epler er tilgjengelig i juli, august, september, oktober, november.

Hvor får man kjøpt epletre?

Utvalget er stort i Hageland, og du kan få epler som passer akkurat til din hage. Når du har bestemt deg for å kjøpe et epletre, og tar turen til Hageland for å finne ditt tre, vil vi gjerne vite litt om hvor du har tenkt å plante treet. I forhold til dette, hvor gammelt blir et epletre? Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring. For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales. Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk.

Når er norske epler modne?

Et eple er modent nok til å høstes når det enkelt kan plukkes, dvs. når eplestilken løsner fra treet når du vrir den. Andre tegn på at et eple er klart til å høstes, er et bredt og dyp beger og brune steiner. Når eplene er klare til å plukkes og spises, varierer imidlertid fra art til art.

By Samala Lapatra

Hvilken epost leverandør er best? :: Hvilke ord har norsk lånt fra engelsk?
Nyttige lenker