Hjem > H > Hva Betyr Dharma På Norsk?

Hva betyr dharma på norsk?

Dharma er et sentralt begrep i hinduismen og buddhismen. I buddhismen er dharma Buddhas lære. I hinduismen er begrepet mer mangfoldig. Dharma betyr her det rette, moral, lov eller verdensorden.

Les mer

Deretter, hvordan er kjønnsrollene i hinduismen?

Kjønnsroller og etikk

Ekteskapet regnes tradisjonelt som det viktigste stadiet for kvinner, og enkestadiet har lav status. Pliktene handler om lydighet og trofasthet; overfor sin far som pike, sin mann som kone, og trofast til sin avdøde ektemann som enke, som betyr at de ideelt ikke skal gifte seg på nytt.
Hvordan er kvinnesynet i hinduismen? En gift kvinne deler sin dharma med sin mann. Kvinne, særlig som mor har stor makt, og ingen er mer ærverdig enn ens mor, sier Manusmrititekstene. Samtidig er kvinner en viktig del av hinduismen, og det er mange ritualer i hinduismen som kun kan utføres av kvinner.

Hva er et buddhistisk kloster?

Buddhistiske klostre

De forskjellige buddhistiske retninger har alle sitt særpregede klostervesen, men det er en rekke fellestrekk. Klosterlivet er kjennetegnet av bønn og meditasjon, et materielt sett enkelt liv, sølibat og studier.
I forhold til dette, hva er hovedbudskapet i dhammapada? I Dhammapada kan vi lese Buddhas budskap. Verket regenes som en av verdenslitteraturens tidsløse klassikere. Versene i boken tegner et poetisk og vakkert bilde av buddhismens grunntanker – tanker som i sin allmennmenneskelige enkelhet og dybde går på tvers av alle religiøse og kulturelle skillelinjer.

Derav, hva gjør en buddhist lykkelig?

I Norden derimot, forbinder vi lykke med positive opplevelser. Gjerne sammen med andre. I buddhismen er man i ett med hverandre (og kosmos). Meditasjon og oppmerksomt nærvær handler derfor ikke bare om oppmerksomhet og omsorg for en selv, men like mye om omsorg og oppmerksomhet for alle mennesker, planter og dyr. I forhold til dette, hva betyr den åttedelte veien for en buddhist? Den åttefoldige vei er veien som ifølge buddhistisk lære fører til lidelsens opphør og dermed til frihet fra videre gjenfødelse.

Hva er Mahayana?

Mahâyâna betyr den store vogna og har som mål å gi så mange mennesker som mulig tilgang til opplysning (Nirvana). Denne retningen oppstod i India omkring det 1. århundre e.Kr., en tid etter Buddhas inntreden til nirvana. Mahâyâna-tilhengerne mener at Buddha underviste i Mahâyâna også. Deretter, hvordan kommer man ut av samsara? I buddhismen er samsara et fengsel, der uvitenhet, grådighet og hat binder mennesker fast. Man kan kun bryte ut ved å oppnå nirvana. Det som binder mennesker til dette kretsløpet, og som bestemmer hva som blir din neste gjenfødsel, er karma.

Hvilke tre holdninger er det som til sammen utgjør begjæret?

Begjæret mennesker følger og drives av på ulike måter. Summen av tre holdninger: Uvitenhet, grådighet og hat.

By Adalia

Hva symboliserer Dharmachakra? :: Hvilket språk snakker buddhismen?
Nyttige lenker