Hjem > H > Hvor Snakker Man Med Skarre-R?

Hvor snakker man med skarre-r?

I Norge er skarring vanlig på Sørlandet og Sørvestlandet, og de siste årtiene har uttalen også bredt seg nordover på Vestlandet. Den andre måten å uttale r-lyden på i norsk er såkalt rulle-r, der lyden uttales ved at tungespissen vibrerer eller slår mot området bak fortennene.

Les mer

Tilsvarende, hvorfor babblarna?

Babblarna-konseptet er utviklet etter Karlstadmodellen og hjelper barna med de første grunnleggende lydene. Det er enkle lyder barna kan lære seg å si, både ved å gjenta lyder og ord og å synge. Figurene i Babblarna har enkle navn og de har sine egne personligheter som forsterkes med særegne former, farger og lyder. Dessuten, hvordan utvikler barn dialogferdigheter? Hvordan utvikler barn dialogferdigheter? Begynner allerede i det tidlige samspillet mellom spedbarnet og omsorgspersonen. Barna lærer da dialogens grunnstruktur, og det får en mengde dialogerfaringer lenge før det har lært å snakke.

Tilsvarende, hvor mange norske diftonger?

Norske skrivemåter og uttale

I norsk skriftspråk er det særlig tre diftonger som brukes – nemlig ei, øy og au. Andre diftonger, som ai, oi og eu, forekommer blant annet i utrop og i lånord. Sistnevnte, eu, blir oftest uttalt likt som diftongen au (som i sau og Europa).
Hvor mange fonemer er det i norsk? R-lyden og p-lyden er derfor to ulike fonemer. Fonemene i et språk finner vi ved systematisk å sette opp slike minimale par. To ulike lyder kan også ha samme funksjon i et språk. For eksem- pel blir meninga den samme om vi uttaler r-lyden i ordet rotte med skarre-r eller rulle-r.

Hva betyr Retroflekser?

Retrofleks er en språklyd som artikuleres med tungespissen bøyd oppover og bakover i munnen. Slike lyder er vanlig i østnorsk. Når begynner tospråklige barn å snakke? Som andre barn, vil de fleste tospråklige barn si sine første ord når de er rundt ett år. Ved toårsalderen kan de fleste sette sammen to ord til en setning. Dette er den samme utviklingen som man ser hos barn som bare lærer ett språk.

Hvordan møte foreldre i barnehagen?

Det er viktig å sette av tid til møte mellom barnehage og foreldre. Samtale med foreldre skal fremme en utvidet og felles forståelse av barnet. Det er viktig å lytte til foreldrene og fremme dialog. Kritikk fra foreldre bør ikke bli møtt med et forsvar fra ansatte. Tilsvarende, hva sier rammeplanen om flerspråklighet? Rammeplanen (2017) legger til grunn at personalet må bidra til at språklig mangfold blir en berikelse for hele barnegruppen, støtte flerspråklige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norsk-/samiskspråklige kompetanse.

Hvordan bli kvitt skarre r?

Å trene inn en skarre-r i stedet for rulle-r kan noen ganger være en fin løsning dersom barnet ikke ser ut til å få til rulle-r, selv etter trening. Tungespiss-r kalles ofte for rulle-r, fordi den har en rullelyd. Lyden lages ved at tungespissen plasseres bak fortennene i overmunnen.

By Vin Harling

Er det på eller i Lillehammer? :: Hvordan øve på s lyden?
Nyttige lenker