Hjem > E > Er Det På Eller I Lillehammer?

Er det på eller i Lillehammer?

Tradisjonelt har man sagt "på" det og det stedet i Innlandet, og "i" om steder langs kysten: på Hamar, Gjøvik, Lillehammer, og i Oslo, Bergen og Trondheim.

Les mer

Dessuten, er det på eller i island?

Heter det «på Island» eller «i Island»? Språkrådet anbefaler sterkt å skrive «på Island». Mønsteret «i + statsnavn» står sterkt, men noen unntaksløs regel har det aldri vært. Det er ikke noe argument i denne sammenhengen at Island er en selvstendig stat og ikke bare en øy. Når bruker man til eller for? I preposisjonen TIL ligger det ingen klar hensikt, derimot en bevegelse (reell eller tenkt) henimot et mål – final betydning, kaller vi det – og det betyr nok at både FOR og TIL kan gå an i samme setning. HUN TRENTE TIL NORGESMESTERSKAPET må det hete på norsk.

Dessuten, hva er pronomen på norsk?

Pronomen er en ordklasse med ord som står i stedet for andre ord. Et pronomen står vanligvis i stedet for et substantiv, eller det viser til noe eller noen i den situasjonen de brukes i. Dessuten, hvilke ord er substantiv? Substantiv er en ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Substantiver kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form). På norsk kan substantiver kjennes igjen ved at de kan opptre med ubestemt artikkel foran seg.

Hvorfor sier man på Lillehammer?

«Grunnen til at bynavn og bydelsnavn får på foran seg, er ofte at de er gamle gårdsnavn.» Dette ifølge Språkrådet. Men jeg mener nå at det bare er én dommer i en sak som dette, og det er lokalbefolkningen selv. Det er det de bruker – det de sier og skriver – som er «rett». Er det i eller på? Det er ofte vanskeleg å vita om ein skal seia «i» eller «på» om ein stad. Tommelfingerregelen er at ein seier «i» om dei fleste stadene, men at ein seier «på» om nokre typar stadnamn, som til dømes namn på øyar, vidder og fjell.

Hvorfor heter det på Hamar?

Når på blir brukt foran bynavn som Hamar og Lillehammer, bryter dette med den språkbruken som normalt gjelder for bynavn, ifølge Torp. - Her er det imidlertid naturlig å bruke på fordi bynavnet sier at stedet opprinnelig lå oppe på noe, nemlig en fjellhammer, sier han. Så, når bruker på og i? For eksempel kan i brukes for å angi materialet noe er laget av: et servise i sølv, møbler i furu, mens på kan angi den helheten noe er en del av: enden på visa, eller beskrive egenskaper ved noe: en lønn på 100 000. De inngår også begge i mange faste uttrykk.

Folk spør også hva er preposisjoner på norsk?

Preposisjoner er en ordklasse med små ord som ikke bøyes, for eksempel på, før eller av. Preposisjoner binder sammen ord eller fraser, og det leddet som står etter preposisjonen, blir underordnet det som står foran.

By Udela Antonaccio

Når bruker man til eller for? :: Hvor snakker man med skarre-r?
Nyttige lenker