Hjem > H > Hvor Stor Del Av Befolkningen Snakker Bokmål?

Hvor stor del av befolkningen snakker bokmål?

Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge.

Les mer

Hvor stor prosentandel av den norske befolkningen har nynorsk som hovedmål?

11,6 prosent av elevane i grunnskolen har nynorsk som hovudmål. Bokmål utgjer 87,3 prosent. Den resterande prosenten har eit anna språk som hovudmål. Angående dette, hvordan skapte knud knudsen bokmål? Han ønsket å gradvis fornorske det dansk-norske språket til et eget norsk språk, basert på byfolkets og middelklassens dagligtale, og gav ut en tospråklig ordbok Unorsk og norsk i 1881. Knudsens øvrige arbeide har bidratt til den målformen som ble kalt riksmål.

Når startet samnorsk?

Samnorsk var en tenkt, fremtidig norsk skriftnorm der nynorsk og bokmål skulle være smeltet sammen til ett språk «på norsk folkemåls grunn». Den såkalte tilnærmingspolitikken, som hadde som formål å skrittvis avskaffe forskjellene mellom bokmål og nynorsk, dominerte norsk språkpolitikk fra ca. 1917 til 1966. I forhold til dette, hva var grunnen til at arbeiderpartiet ønsket et samnorsk språk? Drømmen om et samnorsk språk

Egentlig ønsket alle at Norge på sikt skulle ha kun ett norsk skriftspråk. I første halvdel av 1900-tallet handlet derfor språkpolitikken i Norge om hvordan en kunne få de to målformene til å nærme seg hverandre.

Hva sto PA Munch for?

Historikeren P. A. Munch (1810–1863) foreslo at man skulle ta utgangspunkt i én norsk dialekt, en av de "reneste". Denne dialekten skulle man systematisk sammenholde med norrønt og på denne måten rekonstruere og konstruere et skriftspråk. Også, hvilken virkning fikk jamstillingsvedtaket? Dette er ett av vedtakene som førte til at landsmål, dagens nynorsk, ble offisielt språk i Norge ved siden av det tradisjonelle standardspråket i Norge, som etter dansk mønster fra slutten av 1800-tallet ble kalt riksmål. Dette skjedde etter flere tiår med debatt og forsiktig fornorskning av det danske skriftspråket.

Deretter, hva var den dannede dagligtale?

Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media. Hvordan var urnordisk? Det tyder på at urnordisk var eit stabilt språk med lite av dialektskilnader. Orda hadde gjerne mange stavingar og var rike på vokalar. Fram mot vikingtida endra dette språket seg og fekk ein enklare struktur. Orda vart stuttare ved at trykklette vokalar eller heile stavingar kunne bli borte.

Hva er urnordisk tid?

Urnordisk er språkstadiet i de skandinaviske språk i tiden fra ca. 200 til 500 e.Kr, og var språkstadiet mellom urgermansk (ca. 2000 f.Kr.

By Clarence Stancliff

Når ble riksmål og landsmål likestilt? :: Når fikk vi nynorsk?
Nyttige lenker