Hjem > N > Når Og Hvordan Foregikk Rikssamlingen I Norge?

Når og hvordan foregikk rikssamlingen i Norge?

I dag er det enighet blant historikere om at den norske rikssamlingen startet på Vestlandet, utvidet seg til Trøndelag og deler av Nord-Norge, for til slutt også å inkludere Østlandet. Samlingen begynte på slutten av 800-tallet, og ble i hovedsak avsluttet på midten av 1000-tallet.

Les mer

Hvordan begynte samlingen av Norge?

Snorre hevder at Harald Hårfagres hjemlige maktområde i Vestfold var utgangspunktet for samlingen. Derfra la han under seg Opplandene. Deretter slo Harald de trønderske høvdingene og sikret seg kontroll over Trøndelag gjennom en allianse med Håkon Grjotgardsson på Ørlandet, den senere ladejarlen. Deretter, når ble norge et monarki? Det norske monarkiet har røtter som går mer enn tusen år tilbake i tid. Harald Hårfagre regnes som den første norske Kongen, etter at han samlet Norge til ett rike omkring 890.

Hva var rikssamlingen og hva kan ha vært årsakene til den?

Harald Hårfagre startet prosessen (ifølge Snorre). Hva kan ha vært årsakene til rikssamlingen? Ønske om mer makt og rikdom, behov for en overordnet styring av landet (som undergikk en folk- og landvekst) og lignende samlinger i Frankrike, England og Danmark kan ha påvirket/vært årsaker. Når begynte middelalderen i Norge? Det er vanlig å dele middelalderen inn i tre avsnitt; tidlig middelalder, høymiddelalder og senmiddelalder: tidlig middelalder til rundt 1050. høymiddelalder til rundt 1300. senmiddelalder til rundt 1500.

Hva menes med indre og ytre ekspansjon i tidlig middelalder?

Med indre ekspansjon mener man at det stadig ble ryddet nye gårder på grunn av økning i folketallet, slik at det ble trangt om plassen. Med ytre ekspansjon mener man at riket ble større på grunn av erobring av land. Hvorfor flyttet så mange fra Norge i vikingtida? Mange valgte å utvandre og den enkleste måten å skaffe seg inntekter var ofte plyndring. Vikingene skaffet seg fort et dårlig rykte blant samtidens kristne europeere. Men vikingtiden var også preget av handel, ikke bare i Europa, men også med blant annet Det bysantinske riket og Bagdad-kalifatet.

Hva kjennetegner Høvdingsamfunnet?

nevn noen kjennetegn ved høvdingsamfunnet. høvdingene var lederne både når det hjalt det religiøse og det militære. og de var nokk involvert med handel. de hadde en egen hird (livgarde) men var også avhengig av bøndene hvis han kom i krig med en annen høvding. viktig med vennskap når strider og feider foregikk. Hvordan og hvorfor ble Norge samlet til et rike? Harald skal ha vært ti år da han overtok riket, etter at Halvdan Svarte gikk gjennom isen på Randsfjorden og druknet. Harald hadde imidlertid større ambisjoner, og bestemte seg for å samle alle småkongedømmene til ett rike.

Hvor mange folkeavstemninger har vi hatt i Norge?

Det er likevel avholdt seks landsomfattende rådgivende folkeavstemninger om politiske enkeltsaker, som Stortinget har vurdert som så viktige at de selv ikke kunne avgjøre dette på vegne av folket.

By Pressey

Hva vil det si å være eneveldig? :: Når ble NRK monopolet oppløst?
Nyttige lenker