Hjem > H > Hva Er Kjerneområdet For Samisk Språk?

Hva er kjerneområdet for samisk språk?

Kjerneområdet for nordsamisk er Finnmark og Nord-Troms. Det er offisielt språk i fylket Troms og Finnmark, og er også offisielt språk i sju kommuner som er tospråklige – eller trespråklige – og inngår i forvaltningsområdet for samisk språk. Språket har sin seneste rettskriving fra 1979.

Les mer

Så, hva er typisk same?

Bestanddeler. Vinterdrakten består av en innerpels av reinskinn med hårene vendt innover, dork, og en ytterpels med hårene ut, pesk. På sommerdrakten er hårene fjernet. Kofta – gákti – er nok det klesplagget de fleste forbinder med samiske klær. Du kan også spørre hva er daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Hva er viktig for samene?

Folket hadde ellers sine guder å forholde seg til, med Beaivi, Solen, som den sentrale kraften. Guden og himmellegemet har samme navn. Langs solstrålene, Beaivvi lávžžit (egentlig «Soltømmene»), kom reinen vandrende til jorden, og på runebommen er flere sentrale guder plassert på Solens stråler. Hva betyr å gande? Ganding, av og til skrevet ganning, forstås i dag som (ondsinnede) trolldomskunster utført av samer. «Å gande» eller «å sette gand» betyr i moderne forstand å utøve trolldom, nærmere bestemt å kaste vondt over folk, helt abstrakt.

Hva driver Sametinget med?

Sametingets aktivitetsområde er blant annet retta mot tradisjonelle samiske næringer som fiskeri, duodji (samisk kunsthåndverk), jordbruk og reindrift. Samisk Utviklingsfond (SUF), som opprinnelig ble etablert i 1975, ble underlagt Sametinget fra 1989. Man kan også spørre hvordan har norske myndigheter påvirket samene? Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler.

Man kan også spørre hvor mange runebommer finnes det?

Det var få sjamanistiske ritualgjenstander som ikke ble ødelagt under misjoneringa blant samefolket på 1600- og 1700-tallet. Så vidt vi vet, er bare ca. 70 runebommer bevart i dag. Hvem bruker runebomme? Runebomme (sørsamisk gievrie, 'ring', nordsamisk goavddis), også kjend som sjamantromme eller trolltromme, er eit samisk instrument brukt til akkompagnement av joik og i sjamanisme. I Noreg er det berre igjen tre runebommer, ettersom dei fleste blei øydelagde av norske prestar og styresmakter.

Når bruker samene kofte?

I dag brukes kofte mest som pynteklesplagg, men det er fortsatt noen eldre som bruker kofte daglig. Noen samer får kofte først når de konfirmeres eller som voksen, slik som for eksempel i kystområdene i Finnmark og Troms.

By Dorolisa

Hvorfor overgangen fra IPv4 til IPv6 er så vanskelig og hvorfor vi må gå over til ny versjon? :: Hvorfor ble Sametinget grunnlagt?
Nyttige lenker