Hjem > H > Hvor Havner Norsk Søppel?

Hvor havner norsk søppel?

39,3 % av plasten fra norske husholdninger blir til ny plast. 60,7 % brennes, altså energiutnyttes med høy utnyttelsesgrad. 79 % av den sorterte norske husholdningsplasten brukes i Tyskland. Resten går til Polen, Belgia, Nederland, Estland og Finland.

Les mer

Hvorfor er det viktig å resirkulere glass og metallemballasje?

Glass og metall er verdifulle ressurser som kan gjenvinnes i det uendelige og er blant produktene som egner seg aller best til gjenvinning. Ved å resirkulere glass sparer vi råstoffene stein og sand, på samme måte som vi sparer skogen ved å resirkulere papir og olje ved å resirkulere plast. Hvorfor ikke drikkeglass i glass og metall? Ikke alt glass er returglass

Krystall inneholder for eksempel bly, som er et giftig tungmetall – og dette vil vi ikke ha i glass som skal gjenvinnes. Andre typer glass, for eksempel knuste drikkeglass, speil, bildeglass eller vindusruter skal heller ikke kastes i beholder for glass- og metallemballasje.

Hvordan gjenvinne glass?

Glass er et materiale som lar seg gjenbruke igjen og igjen, blant annet ved at det resirkuleres. Når glass kastes, knuses det og sendes til Glava, hvor de lager isolasjonsmatter av det. Med glass som har laminat, skilles laminatet fra glasset, før glasset sendes til Glava. Hvordan resirkuleres plast i Norge? All plastemballasje som blir sortert riktig av deg og meg, blir sendt til store sorteringsanlegg hvor de i 2019 sorterte ut 65,7 prosent til materialgjenvinning. Den tredjedelen som ikke ble sortert ut består av forurensninger som matrester eller feilsorteringer, og plast som ikke egner seg til materialgjenvinning.

Og et annet spørsmål, hvor kaster du plast?

Alle plastprodukter, som ofte betegnes som hardplast, skal kastes i restavfallet eller leveres på gjenvinningsstasjon om det er for stort. Derav, hvor mye plast resirkuleres i norge? I en sirkulær økonomi er målet at så mye som mulig kan bli til nye produkter. I Norge i dag gjenvinnes rundt 30 % av plastemballasjen. Ser man alt plastavfall under ett ligger graden av materalgjenvinning på under 25 %, viser anslagene.

Hva blir panteflasker til?

I Norge omsettes over 600 millioner panteflasker i året. 89 % av disse resirkuleres og brukes på nytt, mens 7 % energigjenvinnes. Totalt gjenvinnes over 95 % av norske plastflasker. 1 pantet flaske sparer nok energi til å drive en snøkanon i 4 og 1/2 minutter. Hvor blir det av søppelet? Søppelforbrenningsanlegg omdanner restavfall til elektrisk kraft og fjernvarme. Hit kommer avfallsbilene og tipper årlig 90.000 tonn med restavfall inn i den enorme bunkeren. Derfra går avfallet inn i en gigantovn, som brenner opptil 15 tonn søppel i timen. Temperaturen er minst 850 grader celcius.

Hva resirkulerer vi?

Blant materialer som ofte blir resirkulert finner vi glass, papir, drikkekartong, stål, aluminium, tekstiler, plast og avløpsvann. Industrien gir størst bidrag til resirkulering. Rensing av utslipp fra industrien sparer miljøet for giftig forurensning og gir bidrag til resirkulering av industriråstoff.

By Fidelis Beachum

Hvilke land snakker engelsk som hovedspråk? :: Hva skjer hvis vi ikke resirkulerer?
Nyttige lenker