Hjem > H > Hva Skjer Hvis Vi Ikke Resirkulerer?

Hva skjer hvis vi ikke resirkulerer?

Avfall som i dag ender opp i naturen må samles inn, sorteres og resirkuleres, før den rekker å komme dit. Før den rekker å bli til mikroplast som det er umulig å plukke opp. Før den rekker å gjøre stor skade i planetens største økosystem.

Les mer

Hva er å gjenvinne?

Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering. Hva kan man gjenvinne? Hva skal gjenvinnes

  • Drikkekartong.
  • Emballasjekartong.
  • Metallemballasje.
  • Plastemballasje fra husholdninger.
  • Plastemballasje fra næringsliv og landbruk.
  • Glassemballasje.
  • Bølgepapp.

Tilsvarende, hvorfor resirkulere glass?

Dette betyr at vi kaster matavfall i en egen beholder, plast i en annen beholder, brukt papir og papp for seg, glass og metall for seg, spesialavfall for seg og elektronikk for seg. Da kan dette avfallet bli samlet inn og bli til nye produkter. Glass og metall kan gjenvinnes i det uendelige. Hvordan kan plast gjenbrukes? Ved kjemisk gjenvinning brytes plasten ned ved bruk av varme og kondensering til de opprinnelige byggesteinene, slik at du har et produkt som er likt det du får fra et oljeraffineri til produksjon av jomfruelig plast. Denne måten å gjenvinne plast på kan i teorien gjentas i det uendelige.

Derav, hva kan plast gjenvinnes til?

Plastemballasje resirkuleres til nye plastprodukter som blomsterpotter, paller, møbler, sekker, kontorstoler, litt fjernvarme og strøm. Grønt Punkt håndterer all husholdningsplast i Norge. Plasten sendes til anlegg i Europa. Hvor mye resirkulerer vi? Mens 8,6 prosent av verdens ressurser finner veien tilbake i ny produksjon, er ressursbruken i Norge helt nede på 2,4 prosent. De beste landene i verden ligger til sammenlikning på over 20 prosent – Nederland ligger for eksempel på 24,5 prosent sirkularitet.

Hvordan kan vi gjenvinne papir?

Innsamling foregår oftest ved bruk av egne beholdere som fylles opp fra husholdninger og næringsdrivende og tømmes enten av kommunal renovasjon, eller spesialiserte, private virksomheter. For å lage nytt papir må trykksverte, fyllstoffer, papirbestrykning og andre forurensninger fjernes fra fibrene for å få papirmasse. Tilsvarende, hvordan resirkulere klær? Sorteres som Tekstiler, klær og sko i

  1. Ødelagte tekstiler leveres til en tøyinnsamlingsboks eller nærmeste gjenvinningsstasjon. Skill gjerne i ulike poser, og merk posen med ødelagte tekstiler.
  2. Det er ressurskrevende og miljøbelastende å produsere tekstiler.

Hva skjer med glassflasker?

Glass- og metallemballasje leveres samlet, og blir maskinelt sortert i et stort anlegg i Fredrikstad. Glasset blir sortert videre i ulike farger før det blir brukt i nye produkter. Resirkulert glass brukes både til byggematerialer, isolasjon (glassvatt) og nye glassprodukter som syltetøyglass og drikkeflasker.

By Lasser Sartore

Hvor havner norsk søppel? :: Hvorfor skal vi lære fremmedspråk?
Nyttige lenker