Hjem > H > Hvilket Språk Snakket Frankere?

Hvilket språk snakket frankere?

Frankisk språk (nederlandsk: Frankisch; tysk: Fränkisch; fransk: Francique) omfatter en rekke vestgermanske språk og dialekter som antagelig ble avledet fra de språkene og dialektene som opprinnelig ble snakket av frankere fra deres etnogenese på 200-tallet e.Kr.

Les mer

Så, hvor har svensk lånord fra?

Språkhistorie. Svensk har i likhet med de øvrige skandinaviske språkene utviklet seg fra urnordisk, som tidfestes til perioden 500–800 evt. Runeinnskriftene fra før cirka 800 har et enhetlig preg over hele det nordiske språkområdet. Hva kjennetegner norsk talespråk? Det norske språket har 9 vokaler, men i andre land så er det vanligst med bare 6. Det norske alfabetet er det eneste som har ÆØÅ. Engelsk har ord med å-lyd men norsk er et språk med egen bokstav for dette. Typisk for norsk er også at vi har 3 kjønn i substantivbøyning, hankjønn, hunkjønn og intentkjønn.

Så, hvorfor snakker de svensk i sverige?

Nordens største språk. Med rundt ti millioner mennesker som snakker svensk, er svensk det største språket i Norden. Det språket som ofte kalles rikssvensk, bygger på den dialekten som ble snakket i Midt-Sverige på 1800-tallet. Denne dialekten har spredt seg over landet, selv om de lokale dialektene lever videre. Man kan også spørre hvor kom frankere fra? Frankere var en betegnelse (latin Franci eller gens Francorum) på en vestgermansk stammesammenslutning (foederati) som første gang er kjent fra 200-tallet e.Kr., og som da levde i området nord og øst for elven nedre Rhinen, et område som i dag fortsatt heter Franken.

Så, hvor vandret frankere?

Kjerneområdet var området mellom Rhinen og Loire, og etter hvert kom dette området til å bli kalt Francia (det frankiske rike), og alle innbyggerne i området ble kalt frankere, ikke bare de opprinnelige frankere. På 600-tallet var det en tid tre frankerriker: Austrasia, Neustria og Burgund. Hvorfor er svensk og norsk så likt? Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre. Dansk, norsk, svensk, islandsk og færøysk er eksempler på språk som er nært beslekta.

I forhold til dette, hvorfor har svenskene ä og ö?

Både Æ/Ä og Ø/Ö er dermed «sammensmeltinger» av henholdsvis A + E og O + E; det er bare den reint grafiske utforminga som er forskjellig. Både Ä og Ö er for øvrig tyske oppfinnelser, og det samme gjelder faktisk også den siste «svenske» bokstaven, Å, sjøl om den ikke lenger brukes i tysk. Har svensk dialekter? Disse dialektene kan være nesten uforståelige for de fleste svensker, og de fleste brukerne behersker også rikssvensk. Dialektene er ofte så lokale at de kan begrenses til enkelte sogn. Dialektene deles generelt opp i seks større dialektområder, hvor dialektene har visse fellestrekk i grammatikk, uttale og ordforråd.

Hva kjennetegner talemål i Norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

By Gerhardine

Hva er Øresting? :: Hva er forskjellen på AirPods og AirPods Pro?
Nyttige lenker