Hjem > H > Hva Er Et Språk?

Hva er et språk?

Språk er evnen til å produsere og forstå ytringer som formidler informasjon fra ett individ til et annet. Ytringene kan være enten hørbare (tale) eller synlige (tegn, skrift), og informasjonen kan handle om sanseinntrykk, tanker, følelser og så videre.

Les mer

Hvordan påvirker musikk talemålet?

Tidligere forskning har kommet fram til forbindelser mellom sanger og skravling i syngende språk som kinesisk. I slike talemål kan selve meningen av et ord være avhengig av toneleiet på stemmen. Den amerikanske undersøkelsen er imidlertid den første som viser en sammenheng mellom musikk og ikke-tonale språk. I forhold til dette, hvordan blir norsk talemål i dag påvirket utenfra? Påvirkning utenfra

For eksempel er ord som hijab og kebab blitt en del av dagligtalen vår. Globaliseringen av kulturlivet og næringslivet gjør dessuten at det norske talemålet i større grad enn tidligere er påvirket av det engelske språket.

Hva fremmer sosial mobilitet?

Økonomisk vekst: Når det er høy økonomisk vekst, får flere mulighet til å tjene penger. Det gjør at arv blir mindre viktig, og at den sosiale mobiliteten kan øke. Hvem snakker kebabnorsk? Kebabnorsk er et begrep som viser til en norsk multietnolekt med mange innslag av lånord fra språk som opprinnelig tales av ikke-vestlige innvandrergrupper i Norge. Kebabnorsk som fenomen ble først identifisert i 1990-årene i miljøene rundt innvandrerungdom i østre deler av Oslo.

Tilsvarende, hva kjennetegner multietnolektisk norsk?

Kan også kalles for eksempel ny norsk eller en urban, multietnolektisk talestil. Kjennetegn er blant annet stakkato uttale, å bytte om på rekkefølgen av ord i setninger og å låne ord fra store innvandrerspråk. Hva betyr Schpaa kebabnorsk? Schpaa (fin, bra) og kæbe (jente) synes å være mindre i bruk nå enn på 90-tallet, ifølge Svendsen.

Man kan også spørre hva er sosiolekt og dialekt?

En sosiolekt er en variant av et språk som tales av en sosial gruppe. Sosiolekter har særlig vært knyttet til økonomiske samfunnsklasser, men i nyere tid har andre former for sosiolekter blitt vel så viktige. I motsetning til dialekter er de i utgangspunktet ikke geografisk definert. Hva er forskjellen på slang og sosiolekt? På 1960-tallet brukte de som definerte seg som hippier en bestemt form for slang. Innenfor lingvistikken er en sosiolekt (fra «sosial dialekt») det språk som blir snakket av en sosial gruppe, en sosial klasse eller en subkultur.

Hva påvirker sosiolekter?

Sosiolekter er varianter av den samme dialekten innenfor et geografisk område. Sosiolekten blir blant annet påvirket av kjønn, alder, sosial status og yrke.

By Shutz Menghini

Hvordan digitale medier påvirker språket? :: Hva blir talemålet påvirket av?
Nyttige lenker