Hjem > N > Når Var Det Offisielt To Norske Skriftspråk?

Når var det offisielt to norske skriftspråk?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er de to offisielle språkene i norge?

Norge har to offisielle språk med nasjonal status, norsk og samisk. Samisk er som eneste språk nevnt i Norges grunnlov. Det er to offisielle målformer av norsk, nynorsk og bokmål. Samisk har tre målformer, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Og et annet spørsmål, hvem har rett til fritak fra nynorsk? Du har rett til å få fritak for vurdering (karakter) i skriftlig norsk sidemål (nynorsk) dersom du på grunn av sykdom eller funksjonshemming har problemer med å greie begge målformene, eller du tidligere har hatt individuell opplæringsplan og enkeltvedtaket om spesialundervisning omfatter skriftlig sidemål.

Man kan også spørre hvordan skrive søknad om fritak fra nynorsk?

Det finnes ikke et eget søknadsskjema for fritak i sidemål. Relevant dokumentasjon. Eksempler på relevant dokumentasjon er: Hvis du hadde fritak i grunnskolen – kopi av vitnemål fra grunnskolen som viser at du hadde fritak da. Angående dette, hvordan søke fritak fra nynorsk vgs? Søk om fritak

Du søker i vårt elektroniske søknadsskjema. Husk at du må legge ved dokumentasjon på at du oppfyller ett eller flere av vilkårene over. Både søknad og dokumentasjon må sendes inn senest én uke etter oppmeldingsfristen. Søknaden går til skolen som du fyller inn i skjemaet.

Hvor mange vil ha nynorsk?

Nynorskandelen er i overkant av 12 prosent i år som i fjor. Geografiske skiller: I ti av Norges 19 fylker finnes det nesten ingen grunnskoleelever som har nynorsk som hovedmål. Når elevene fortsetter i videregående skole, der elevene kan velge hovedmål, blir nynorskandelen halvert til seks prosent. Hvem har nynorsk som hovedmål? Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland. - I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål. I disse fylkene finner vi at over 98 prosent av elevene har bokmål som hovedmål, påpeker SSB.

Er nynorsk og bokmål likestilt?

Bokmål og nynorsk er likestilte målformer i Norge – noe som følger av lov 11. april 1980 nr. 5 om målbruk i offentleg teneste. Den eneste loven som er vedtatt på begge målformene er Grunnloven. Og et annet spørsmål, hvordan slippe sidemål? Elever kan søke om fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål når han eller hun:

  1. på grunn av sykdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av en sakkyndig, har problemer med å greie begge målformene.
  2. har hatt rett til særskilt språkopplæring på hele eller deler av ungdomstrinnet.

Når blir nynorsk fjernet?

De nye læreplanene vil bli tatt i bruk i skolen høsten 2020. Første kull med elever som får de nye læreplanene fra 1. klasse, går ut av grunnskolen våren 2033.

By Niehaus

Hva er et førstespråk? :: Hvor stor andel av Norge bruker nynorsk?
Nyttige lenker