Hjem > H > Hva Er Et Førstespråk?

Hva er et førstespråk?

Førstespråk. En persons muntlige, eventuelt også skriftlige, hovedspråk. Førstespråk er som oftest synonymt med morsmål.

Les mer

Hvordan fikk vi to skriftspråk?

Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen. Deretter, hvilken språkfamilie er norsk? Norsk/Språkfamilie

Og et annet spørsmål, hvor mange vil fjerne nynorsk?

Hvis elevene hadde fått velge, så hadde over 95 prosent stemt for å fjerne nynorsken. Over 600 norsklærere ved 93 skoler har undertegnet et skriv om å fjerne nynorskkarakteren i skolen. Om flertallet hadde bestemt, hadde nynorsk vært ut av skolen for lenge siden. Hvor mange bruker nynorsk 2020? Samlet viser tallene at det i dette skoleåret er 547511 elever i grunnskolen som har bokmål som hovedmål, 76549 som har nynorsk.

Hvor mange stryker i nynorsk?

I år var andelen stryk i nynorsk på 14,3 prosent. Hele 34,4 prosent fikk karakteren 2 i VG3. Dette tilsvarer nesten halvparten. Hva er antall på nynorsk?

BokmålNynorsk
antakelsemeining, tru; godtaking
antalltal (på), mengd, kor mange
antatt(t.d. kostnad) pårekna
antydenemna, ymta om

Hvor mange prosent har bokmål som hovedmål?

Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland. - I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål. I disse fylkene finner vi at over 98 prosent av elevene har bokmål som hovedmål, påpeker SSB. Og et annet spørsmål, hvor mange bruker samisk? Det er registrert at mellom 20 000 og 30 000 samer snakker de ulike samiske språka. De mest brukte samiske språka i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker.

Hva er typisk bokmål?

I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives.

By Lucina Loiacona

Hva er ekteskapsinngåelse? :: Når var det offisielt to norske skriftspråk?
Nyttige lenker