Hjem > H > Hva Består Det Norske Språket Av?

Hva består det norske språket av?

Norsk er et nordgermansk språk som er nært beslektet og gjensidig forståelig med dansk og svensk. Det finnes to skriftspråksvarianter av norsk: bokmål og nynorsk. Samene har status som urfolk i Norge, og samisk språk har derfor sterkere beskyttelse i lovverket enn andre minoritetsspråk.

Les mer

Hva er typisk bokmål?

I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives. Derav, hvilket språk er mest likt norsk? Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre.

Hva er det opprinnelige norske språket?

Norrønt/gammelnorsk: ca. 700 til 1350. Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker bokmål? Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge.

Også, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling?

Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø. Hva er Talemålsvarianter? Talemålsvarianter som viser at språkbrukeren hører til ei bestemt sosial gruppe, kallar vi sosiolekter. I Oslo markerer talemålet hvilken del av byen folk kommer fra, men også hvilken sosial gruppe de identifiserer seg med.

I forhold til dette, hva skjedde med samnorsk?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Hvordan blir framtida språket i Norge? Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. De bruker vi allerede mange av.

Hva blir språket vårt påvirket av?

Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket.

By Pardo Eury

Hva skal batteri etterfylles med? :: Hva er særtrekk ved norsk språk?
Nyttige lenker