Hjem > H > Hvilken Språkfamilie Tilhører Det Norske Språket?

Hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?

For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien.

Les mer

Hvilket språk i Europa er ikke i slekt med noe annet språk i Europa?

Maltesisk regnes til de semittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Et annet eiendommelig språktilfelle er det baskiske språket i vest. Det viser ikke slektskap med noe annet språk. Du kan også spørre er samisk i slekt med finsk? Verdens språkfamilier

Kvensk, finsk og samisk tilhører en helt annen familie, den finsk-ugriske (som riktignok i sin tur er en underfamilie av den uralske språkfamilien, men det skal vi la ligge her), der vi også finner estisk og ungarsk, samt ei rekke minoritetsspråk i grisgrendte deler av Russland.

Hvor mener en de uralske språkene opprinnelig kommer fra?

Dei uralske språka blir tradisjonelt delte i to hovudgrupper: finsk-ugriske og samojediske språk. Dei to gruppene har utvikla seg frå eit felles grunnspråk, ur-uralsk (proto-uralsk), som truleg blei snakka av eit jeger- og fiskarfolk nær sørenden av Uralfjella for 7000–10 000 år sidan. Angående dette, hva er de største byene i finland?

NrByområdeFolkemengde
1.Stockholm1 611 776
2.København1 336 982
3.Helsingfors1 305 893
4.Oslo1 043 168

Man kan også spørre hva er et språktre?

Språktreet er et bilde på språktilegnelsen

Røtter, stamme, grener, kvister og blader henger nøye sammen, påvirker hverandre og utgjør en helhet. Slik er det også med språket. For eksempel er barns språk avhengig av noen grunnleggende forutsetninger på samme måte som treets vekst er avhengig av røttene.
Hvorfor kan vi si at færøysk ligger mellom islandsk og norsk? Historisk er færøysk en mellomting av islandsk og vestnorske dialekter, og som fra midten av 1800-tallet ble utviklet til et skriftspråk. Under den første halvdelen av 1000-tallet ble Færøyene underlagt den norske kronen som et len. I 1380 ble Færøyene innlemmet i Danmark-Norge.

Hva menes med språkfamilie?

Språkfamilie er en gruppe av språk som er beslektet ved at de har utviklet seg fra et felles grunnspråk. Termen språkfamilie brukes særlig om de største gruppene som lar seg påvise, for eksempel den indoeuropeiske språkfamilien, den uralske språkfamilien og den austronesiske språkfamilien. Du kan også spørre hvor gammelt er indoeuropeiske språk? De indoeuropeiske språkene går alle tilbake til et felles grunnspråk, urindoeuropeisk, som antakelig på 2000-tallet fvt. som følge av folkevandringer er blitt splittet i en rekke grupper.

Hva heter de tre samiske skriftspråkene i Norge?

Språkene ble skriftfestet på ulike tidspunkt:

  • Umesamisk var det første samiske språket som omfattende ble tatt i bruk skriftlig.
  • Nordsamisk fikk sine første ordbøker i 1752.
  • Lulesamisk skriftspråk ble beskrevet på 1800-tallet.
  • Sørsamisk fikk egen rettskriving i 1978.

By Morville Tyson

Hva menes med indoeuropeisk? :: Er det norske og det samiske språket er nært beslektet?
Nyttige lenker