Hjem > H > Hvordan Er Språksituasjonen I Norge?

Hvordan er språksituasjonen i Norge?

Det språklige mangfoldet har nemlig økt i takt med samfunnsendringer de siste åra. Engelsk får stadig større innpass i det norske samfunnet, særlig i akademia og deler av næringslivet, men også i hverdagen. I tillegg fins det i dag trolig 200–300 minoritetsspråk i Norge – såkalte innvandrerspråk.

Les mer

Ta dette i betraktning, hvilke språk snakker man i norge?

Norge har to offisielle språk med nasjonal status, norsk og samisk. Samisk er som eneste språk nevnt i Norges grunnlov. Det er to offisielle målformer av norsk, nynorsk og bokmål. Hva er Språkplanlegging? Språkplanlegging er bevisst styring av språkforholdene i et samfunn. Vanligvis brukes språkplanlegging om normering av skriftspråk og prinsippene for denne, men begrepet brukes også om valg av skriftspråk i skolen og samfunnet ellers. I Norge skjer normering av skriftspråkene nynorsk og bokmål i Språkrådet.

Kvifor kan vi seie at det går eit skilje i norsk språkpolitikk kring 1960?

fram til 1960 var det språkstrid om hva som var norskest mellom riksmål og landsmål. Etter 1960 var det ikke så viktig, og de bestemte seg for å bli enige. De tillot flere skriftspråk. Og et annet spørsmål, hva er egentlig en dialekt? Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt.

Hvor kommer Knud Knudsen fra?

Livsløp. Knud Knudsen var født i 1812 i Holt ved Tvedestrand, som sønn av en husmann. Han vokste altså opp i små kår, og det kan nok merkes på ham at han har båret på en viss sosial mindremannskjensle. Men faren var litt utenom vanlige husmenn: Han var også lærer. Hvem lagde norsk? Før 1885 hadde norsk bare én offisiell målform, og dette skriftspråket var i alt det vesentlige identisk med dansk. Språket gikk under forskjellige navn, men ble på 1800-tallet stort sett bare kalt norsk. Gjennom Ivar Aasens arbeid med å skape språket landsmål ble det etablert en situasjon med to skriftlige målformer.

Når vart norsk språkråd oppretta og kva var oppgåva til dette rådet?

Norsk språkråd ble oppretta i 1972. Det var et organ i Språkfredkomiteen. Oppgava til norsk språkråd var å følgje utviklingen av norsk skriftspråk og talespråk og samarbeide i dyrkinga og normeringa av våre to målformer og støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene tettere sammen. Hva menes med avløserord? Et avløserord er: Et hjemlig ord/uttrykk som i allmennspråket benyttes med samme betydning som og i stedet for et importord. Med ”importord” menes her et ord fra et fremmed språk – i dag først og fremst engelsk – som er tatt i bruk i morsmålet med ingen eller liten tilpasning av skrivemåte og uttale.

Hvilket språkråd har vi i Norge?

Norsk: bokmål og nynorsk

I muntlig bruk står dialektene sterkere enn i de fleste andre land, og blandingsformer av dialekter og normaltalemål er også mye brukt. Det offisielle normeringsorganet for norsk skriftspråk er Språkrådet. Bokmål og nynorsk er formelt likestilte (lov om målbruk i offentlig tjeneste, 1980).

By Loy

Hva er Steiner pedagogikk? :: Hva kjennetegner norsk i dag?
Nyttige lenker