Mozillas nettleserhistorikk i Firefox

Mozillas Firefox fortsetter å være en stor aktør i nettleserområdet og har en betydelig markedsandel. Nettleseren, som har høstet stor ros fra både brukere og utviklere, bærer med seg en kultlignende følge.

Noen brukere av Mozilla-applikasjonen har en tendens til å være veldig lidenskapelig om deres valgte nettleser, og dette er kanskje mest tydelig når man ser på ting som denne Firefox kornsirkelen.

Mozilla er et programvare med åpen kildekode grunnlagt av tidligere ansatte i Netscape.


Hvor historien begynte

Tilbake i september 2002 var det utgivelsen av Phoenix v0.1. Phoenix-nettleseren, som til slutt ville bli kjent som Firefox i senere utgivelser, begynte å se ut som en strippet versjon av nettleseren vi kjenner i dag.

Selv om den mangler mange av funksjonene som gjør Firefox så populær i dag, inneholdt den første utgivelsen av Phoenix faner og en nedlastingsbehandling, som langt fra var vanlig i nettlesere på den tiden.

Da senere versjoner av Phoenix ble gjort tilgjengelig for betatestere, begynte forbedringene å komme i bunter. Da Phoenix v0.3 ble utgitt i midten av oktober 02, inneholdt nettleseren allerede støtte for utvidelser, et sidefelt, en integrert søkefelt og mer.


Spiller navnespillet

Etter flere måneder med å polere de eksisterende funksjonene og fikse feil, løp Mozilla inn i en veisperring med navnet på nettleseren i april 2003. Det viste seg at et selskap ved navn Phoenix Technologies hadde utviklet sin egen open source-nettleser, og de faktisk eid et varemerke for navnet. Det var på dette tidspunktet Mozilla ble tvunget til å endre prosjektets navn til Firebird.

Den første utgivelsen under nettleserens nye moniker, Firebird 0.6, ble den første versjonen som var tilgjengelig for Macintosh OS X i tillegg til Windows, og ga Mac-fellesskapet en smak av hva som skulle komme. Utgitt 16. mai 2003 introduserte versjon 0.6 den meget populære Clear Private Data-funksjonen og inkluderte også et nytt standardtema.

I løpet av de neste fem månedene ville det komme ut tre versjoner av Firebird som inneholder tweaks for blant annet plugin-kontroll og automatisk nedlasting, samt en samling feilrettinger. Da nettleseren kom nærmere den første offentlige utgivelsen, ville en annen navngivning av snafu føre til at Mozilla skiftet gir igjen.


Sagaen fortsetter

Et relasjonelt databaseprosjekt med åpen kildekode som den gang eksisterte, hadde også Firebird-etiketten. Etter innledende motstand fra Mozilla, brukte databasens utviklingssamfunn til slutt nok press til å be om enda et navnendring for nettleseren. For andre og siste gang ble nettleserens navn offisielt endret fra Firebird til Firefox i februar 2004.

Mozilla, tilsynelatende frustrert og flau over navnespørsmålene, ga ut uttalelsen etter at endringen ble gjort: "Vi har lært mye om valg av navn det siste året (mer enn vi hadde ønsket å gjøre). Vi har vært veldig forsiktige i undersøkte navnet for å sikre at vi ikke vil ha noen problemer på veien. Vi har begynt prosessen med å registrere vårt nye varemerke hos US Patent and Trademark Office. "

Med det endelige aliaset på plass, ble Firefox 0.8 introdusert 9. februar 2004, med det nye navnet og det nye utseendet. I tillegg inneholdt den funksjonen for nettlesing offline, samt et Windows-installasjonsprogram som erstattet den forrige .zip-leveringsmetoden.

I løpet av de neste månedene ble mellomversjoner gitt ut for å løse noen gjenværende feil og sikkerhetsfeil, samt introdusere funksjoner som muligheten til å importere favoritter og andre innstillinger fra Internet Explorer.

I september ble den første versjonen av offentlig utgivelse tilgjengelig, Firefox PR 0.10. Flere valg av søkemotorer ble lagt til i søkefeltet, inkludert eBay og Amazon. Blant andre funksjoner debuterte RSS-funksjonen i bokmerker.

Det tok bare fem dager etter den offentlige utgivelsen for Firefox å passere en million nedlastingsmerker, overgå forventningene og slå Mozillas selvpålagte 10-dagers mål om å treffe det ettertraktede merket.


Mozillas Firefox-nettleser: Den er offisiell!

Etter at to utgivelseskandidater ble presentert 27. oktober og 3. november, skjedde den etterlengtede offisielle lanseringen endelig 9. november 2004. Firefox 1.0, tilgjengelig på over 31 språk, ble godt mottatt av publikum. Mozilla samlet til og med penger fra tusenvis av givere for å fremme lanseringen, og en New York Times-annonse som gikk i midten av desember belønnet dem ved å vise navnene sammen med Firefox-symbolet.

Firefox, Part Deux

Nettleseren gjennomgikk flere endringer og nye funksjoner ble kontinuerlig lagt til siden den dagen i slutten av 2004, noe som førte til den store utgivelsen av versjon 1.5 og til slutt versjon 2.0 24. oktober 2006.

Firefox 2.0 introduserte forbedrede RSS-muligheter, stavekontroll i skjemaer, forbedret surfing av faner, et slankere nytt utseende, phishing-beskyttelse, sesjonsgjenoppretting (som gjenoppretter de åpne fanene og websidene i tilfelle nettleserkrasj eller utilsiktet nedleggelse), og mer .

Denne nye versjonen fanget virkelig opp med både publikum og med tilleggsutviklere, som så ut til å produsere en endeløs forsyning med utvidelser nesten over natten. Kraften til Firefox fortsatte å vokse ved hjelp av et lidenskapelig og genialt utviklingssamfunn da disse tilleggene fortsatte å ta nettleseren til nye høyder.

Firefox, oppkalt etter den røde pandaen som ble funnet i Himalaya, Nepal og Sør-Kina, fortsatte å bevege seg oppover i listene i sin jakt på Internet Explorer.


Det neste tiåret

Det neste tiåret så en rekke endringer i nettleserområdet - spesielt bedre nettstandarder, mobilsurfing ble en dagligdags aktivitet for store deler av verdens befolkning, samt massevis av ekstra konkurranse fra tunge hitters som Google Chrome, Opera og Apple Safari i tillegg til mindre nisje-nettlesere som har sine egne unike funksjonssett.

Quantum og Firefox i dag

De siste årene har Firefox gjort store sprang både når det gjelder ytelse og funksjoner. Den mest bemerkelsesverdige var hoppet til Firefox Quantum, utgivelse 57, som tilbød betydelige ytelsesforbedringer og en oppdatert plugin-motor. Alle påfølgende Firefox-utgivelser er merket "Quantum" fordi de har samme kraftige teknologi.

Etter Quantum-utgivelsen hoppet Firefox i ytelse til å være lik, og i noen tilfeller slo den største konkurransen, Google Chrome, i JavaScript-referanser. Mens Firefox fremdeles ikke er like populær som Chrome, gir den et mer personvern-sentrert alternativ og har en fast andreplass blant de mest populære nettleserne.

Personvern er der Firefox utmerker seg. Siden nettleseren er fullstendig åpen kildekode og nesten uendelig konfigurerbar, er den fortsatt det beste ordinære alternativet for online personvern og sikkerhet. Faktisk er Mozilla godt klar over Firefox voksende popularitet for personvern og sikkerhet, og de fortsetter å legge til funksjoner for å legge til flere lag med personvern, inkludert valgfrie utvidelser, som containerfaner. Firefox har fått et så sterkt rykte for personvern at det fungerer som grunnlag for den ultra personvernfokuserte Tor-nettleseren.

Firefox fortsetter å være en stor aktør i markedet, og tilbyr nye funksjoner og forbedrer eksisterende funksjonalitet regelmessig.


Legg igjen en kommentar