Inkscape: En gratis vektorbasert grafikkredaktør

Inkscape er open source-fellesskapets alternativ til Adobe Illustrator, det aksepterte industristandardverktøyet for produksjon av vektorbasert grafikk. Inkscape er et generelt troverdig alternativ for alle som ikke kan strekke budsjettet til Illustrator, men med et par begrensninger.

Inkscape kan lastes ned fra det offisielle Inkscape-nettstedet.


Høydepunkter fra Inkscape

Inkscape har et imponerende verktøy og funksjonssett, inkludert:

  • Tydelig og brukervennlig grensesnitt
  • Læringskurven kan være grunne eller relativt bratte, avhengig av brukerens krav
  • 3D-bokseverktøy muliggjør rask tegning og redigering av bokser med perspektiv
  • Bezier Curves-verktøyet tillater tegning av komplekse former
  • Kraftige banealternativer for å tillate produksjon av komplekse former gjennom å kombinere baner
  • Laggjennomsiktighetseffekter
  • Påfør Gaussisk uskarphet på gjenstander
  • Lagre filer i flere viktige formater, inkludert den åpne SVG-standarden, EPS, PDF og PostScript
  • Effektmeny for automatisk å produsere nyttige og uvanlige elementer å bruke i design

Alle som er interessert i gratis grafikkprogramvare med åpen kildekode ser ut til å ha hørt om GIMP, men Inkscape liker ikke dette. Det er sannsynligvis fordi GIMP ved første øyekast ser ut til å være i stand til å gjøre det meste som Inkscape kan, men Inkscape kan ikke brukes til å redigere bilder.


Hvorfor bruke Inkscape?

Selv om det kan se ut som at GIMP er et allsidig verktøy som gjør Inkscapes jobb og mer, er det en nøkkelforskjell mellom de to applikasjonene. GIMP er en pikselbasert redaktør og Inkscape er vektorbasert.

Vektorbaserte bilderedigerere, som Inkscape, produserer grafikk som kan endres i stor utstrekning uten tap av bildekvalitet. For eksempel kan det hende at en firmalogo må brukes på et visittkort, og siden på en lastebil, og Inkscape kan produsere en grafikk som kan skaleres og brukes til begge formål uten tap av bildekvalitet.

Hvis du skulle bruke GIMP til å produsere en lignende logo for et visittkort, kunne ikke den samme grafikken brukes på lastebilen, da den ser ut til å være pixelert når den øker betydelig i størrelse. En ny grafikk må produseres spesielt for det nye formålet.


Begrensningene ved Inkscape

Som nevnt tidligere, lider Inkscape av et par betydelige begrensninger, selv om disse bare bør påvirke de som jobber profesjonelt med grafisk design. Mens det er et kraftig program, samsvarer det ikke med hele spekteret av verktøyene til Illustrator, med noen funksjoner, for eksempel Gradient Mesh-verktøyet, som ikke har noe sammenlignende verktøy i Inkscape. Dessuten er det ingen innebygd støtte for PMS-farger som kan gjøre livet litt mer komplisert for designere som produserer spotfargearbeid. I de fleste tilfeller bør ikke disse punktene forringe bruken og gleden av Inkscape.


Systemkrav

Inkscape er tilgjengelig for Windows (2000 og fremover), Mac OS X (10.4 Tiger og senere) eller Linux. Inkscape-nettstedet publiserer ikke minst nødvendige systemressurser, men tidligere versjoner ble rapportert å kjøre med suksess på systemer med 1 GHz-prosessorer og 256 MB RAM, selv om programvaren åpenbart vil kjøre jevnere på kraftigere systemer.

Støtte og trening

Inkscape har etablert et Wiki-nettsted for å tilby en rekke informasjon og råd til Inkscape-brukere. Det er også det uoffisielle Inkscape Forum som er et utmerket sted å stille spørsmål og finne mer informasjon. Til slutt kan du skrive 'Inkscape tutorials' i din favoritt søkemotor for å finne alle slags interessante nettsteder, for eksempel inkscapetutorials.wordpress.com som har et bredt utvalg av tutorials for nye brukere å komme i gang med Inkscape.


Legg igjen en kommentar