Hvordan passordbeskytte en mappe

Hvis du har viktige filer på din Mac eller PC som du vil holde private, er det flere sikkerhetstiltak du kan bruke for å beskytte informasjonen. En vanlig er å låse datamaskinen når du ikke bruker den, så det kreves et passord for å omgå påloggingsskjermen. Du kan også passordbeskytte mapper, noe som er nyttig når du bruker en delt bærbar datamaskin eller stasjonær PC.

Hvis du trenger hjelp med å huske passord, bruk en passordbehandling. De beste finnes i vår guide til de beste passordbehandlerne.


Hvordan passordbeskytte en mappe i Windows 

Siden de fleste versjoner av Windows ikke kan passordbeskytte filer, trenger du et tredjepartsprogram som 7-Zip. 7-Zip er et gratis arkivverktøy med åpen kildekode som beskytter mapper med et passord.

Følg disse trinnene for å passordbeskytte mappene dine med 7-Zip:

 1. Last ned 7-Zip og installer den på datamaskinen din.

 2. Finn mappen du vil passordbeskytte, høyreklikk på den og velg deretter 7-Zip > Legg til arkiv.

 3. kryptering seksjonen, skriv inn passordet ditt, og velg deretter OK.

  Du kan endre andre attributter og innstillinger for den komprimerte mappen. Disse innstillingene inkluderer arkivformatet (det er 7Z som standard), stedet der arkivet er lagret og kompresjonsnivået (sett det til butikk å bruke ingen komprimering).

 4. Test den passordbeskyttede mappen ved å åpne den i Windows Utforsker. Du bør se en passordmelding.

Fremover må alle som prøver å se eller trekke ut filene i arkivet, oppgi passord.

Den originale mappen er fremdeles på datamaskinen og er tilgjengelig uten passord. Bare den nyopprettede arkivfilen er beskyttet av et passord. Slett den opprinnelige mappen i Windows Utforsker.


Hvordan passordbeskytte ved hjelp av Windows innebygde kryptering

Hvis du ikke vil bruke et tredjepartsprogram, kan det være et alternativ tilgjengelig, avhengig av hvilken versjon av Windows du bruker. Hvis du for eksempel har Windows 10 Professional Edition, er det en integrert krypteringsfunksjon kalt Encrypted File System (EFS) som kan legge til noe sikkerhetsnivå i dine sensitive mapper. 

Ta følgende trinn for å avgjøre om du har tilgang til denne funksjonen eller ikke:

 1. Høyreklikk mappen du vil kryptere, og velg Eiendommer.

 2. Velg Avansert knapp.

 3. Se i Komprimere eller kryptere attributter seksjon for Krypter innhold for å sikre data avkrysningsruten. Hvis det er tilgjengelig, merker du av i avmerkingsboksen.

 4. Plukke ut OK og velg ønskede innstillinger når du blir bedt om det.

Mappen din og innholdet er kryptert og bare tilgjengelig for kontoen din. Noen som er logget på Windows-kontoen din kan få tilgang til denne mappen uten passord, så det er ikke en perfekt løsning.


Passordbeskytt en mappe i macOS

Mac-brukere kan passordbeskytte individuelle mapper uten tredjepartsprogramvare ved å bruke operativsystemets Disk Utility-app. Slik gjør du det:

 1. Åpne Diskverktøy. Den enkleste måten er gjennom Finder, via applikasjoner > verktøy.

  

 2. Gå til filet > New Image > Bilde fra mappe.

  Hurtigtasten er Kommando+Skift+N.

 3. Finn og velg mappen du vil beskytte med et passord, og velg deretter Velg.

 4. Endre kryptering skriv til 128-bit AES-kryptering (anbefalt) or 256-biters AES-kryptering (sikrere, men tregere).

 5. Skriv inn passordet i begge boksene, og velg deretter Velg.

 6. Velg Image Format rullegardinmenyen, og velg deretter lese / skrive.

  Du kan gi DMG-filen et tilpasset navn og velge et annet sted for å lagre den.

 7. Plukke ut Spar.

 8. Vent mens den passordbeskyttede mappen er opprettet. Den er ferdig når du ser Driften vellykket beskjed. Plukke ut Ferdig for å lukke ledeteksten. Du kan også avslutte Diskverktøy.

Når du får tilgang til den nylig beskyttede mappen, opprettes et diskbilde som inneholder filene når du har angitt passordet - vanligvis ved siden av det beskyttede arkivet. Når du er ferdig med å få tilgang til mappeinnholdet, sletter du dette diskbildet ved å dra det til søpla. Hvis ikke, lar du innholdet være eksponert uten passordbeskyttelse.


Kryptering kontra passordbeskyttede filer og mapper

Nå som du vet hvordan du skal beskytte mappene og filene dine, er det viktig å vite forskjellen mellom kryptering og passordbeskyttelse.

Når en mappe eller et sett med filer er beskyttet med et passord, blir ikke dataene endret eller omorganisert. Dette beskyttelsesnivået krever et passord for å få tilgang til filene.

Når de samme filene er kryptert, krypteres de tilknyttede dataene på en måte som nysgjerrige øyne vil ha en ekstremt vanskelig tid å tyde. For å ordne dataene tilbake til den ukrypterte formen, skriver du inn passord eller passord. Forskjellen er at hvis noen får tilgang til disse filene i kryptert form og de ikke vet krypteringsnøkkelen eller passordet, er innholdet uleselig og ubrukelig.