Hvordan hyperkoble i Word-dokumenter

En hyperkobling i et Microsoft Word-dokument gjør det mulig for lesere å hoppe fra lenken til et annet sted i dokumentet, til en annen fil eller et annet nettsted eller til en ny e-postmelding. I Word-dokumenter har hyperkoblingstekst en annen farge enn annen tekst og er understreket. Når du holder markøren over en hyperkobling, viser en forhåndsvisning hvor lenken går. Når du velger lenken, blir du sendt til det andre innholdet.

Slik bruker du hver type hyperkobling og hvordan du setter inn eller fjerner en hyperkobling i et Word-dokument.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Word for Microsoft 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013, Word 2010 og Word Starter 2010.


Hyperkoblingstyper

Det finnes forskjellige typer hyperkoblinger. Velg den som peker leserne mot den mest nyttige informasjonen som supplement til dokumentet.

Eksisterende fil eller webside 

Når du velger dette alternativet, åpner hyperkoblingen et nettsted eller en fil. Hvis du for eksempel skriver en artikkel om campingtur til Rocky Mountain National Park, må du oppgi en hyperkobling til den aktuelle delen av National Park Service, slik at leserne raskt kan finne informasjonen de trenger for å planlegge en lignende tur.

En annen bruk kan være hvis du skrev en artikkel om National Park Service og dokumentet er tilgjengelig for leserne, lenke til Word-filen du opprettet. Når leseren velger hyperkoblingen, åpnes den filen.

Plasser i dette dokumentet

En annen type hyperkobling hopper til et annet sted i samme dokument ved valg. Ofte kalt en ankerlenke, tar denne typen lenker ikke leseren fra dokumentet.

Når et dokument er langt og inneholder seksjoner eller kapitler som er formatert som overskrifter, lager du en innholdsfortegnelse i begynnelsen av dokumentet. Inkluder hyperkoblinger i innholdsfortegnelsen slik at leserne kan hoppe til en bestemt overskrift.

Du kan også bruke denne typen hyperkobling på slutten av hver seksjon for å gå tilbake til toppen av dokumentet.

Lag et nytt dokument

En hyperkobling kan opprette et nytt dokument når det er valgt. Når du legger til denne typen hyperkobling, velger du om du vil lage dokumentet når du oppretter lenken eller senere. Hvis du velger å lage det nye dokumentet når du oppretter hyperkoblingen, åpnes et nytt dokument som du kan redigere og lagre. Etter det peker hyperkoblingen til dokumentet, akkurat som alternativet Eksisterende fil eller webside.

Hvis du velger å lage dokumentet senere, blir du bedt om å opprette det nye dokumentet når du velger hyperkoblingen etter at hyperkoblingen er opprettet. Denne typen hyperkobling er nyttig hvis du vil koble nytt innhold til det gjeldende dokumentet, men ikke ønsker å opprette det nye innholdet ennå. I stedet må du oppgi hyperkoblingen til den slik at du husker å jobbe med dokumentet senere. Når du oppretter dokumentet, blir det koblet til hoveddokumentet.

Epostadresse

Den siste typen hyperkobling du kan lage i Microsoft Word, er en som peker på en e-postadresse, slik at når den er valgt, åpnes standard e-postklienten og begynner å komponere meldingen ved hjelp av informasjonen fra hyperkoblingen.

Velg et emne for e-postmeldingen og mer enn en e-postadresse som meldingen skal sendes til. Denne informasjonen fylles ut for leserne når de velger hyperkoblingen, men de kan endre denne informasjonen før de sender meldingen.

Denne typen hyperkobling er nyttig i situasjoner når du vil at leserne skal kontakte deg for å arrangere et møte eller be om ytterligere informasjon.


Hvordan sette inn og fjerne en hyperkobling i Word

Slik legger du til og sletter hyperkoblinger i et Word-dokument:

  1. Marker teksten eller bildet du vil koble til.

  2. Høyreklikk teksten og velg link or hyperlink (avhengig av versjonen av Microsoft Word).

  3. Velg destinasjonstypen du vil koble til, og fyll deretter ut riktig informasjon.

    • Velg Eksisterende fil eller webside, gå til Adresse tekstboksen, og skriv deretter inn en URL.
    • Velg Plasser i dette dokumentet, og velg deretter en plassering i dokumentet.
    • Velg Lag nytt dokument, gå til Navnet på det nye dokumentet tekstboksen, og skriv deretter inn navnet på et nytt dokument. Om nødvendig, i Full vei seksjon, velg Endring for å endre dokumentmappen. I Når skal du redigere Velg om du vil redigere dokumentet nå eller senere.
    • Velg Epostadresse, gå til Epostadresse tekstboksen, og skriv deretter inn e-postadressen du vil at leserne skal sende e-post til. I Emne tekstboksen, skriv inn emnet.

  4. Plukke ut OK.

  5. Teksten vises nå som en hyperkobling i dokumentet.

  6. For å fjerne en hyperkobling, høyreklikk koblingsteksten og velg deretter Fjern hyperkobling.


Legg igjen en kommentar