Hvordan bruke Spotlight på din Mac

Mac er ganske enkle å bruke, men det er alltid ekstra snarveier som er verdt å vite om å øke hastigheten på bruken. Å bruke Spotlight-søk er en flott og rask måte å finne det du leter etter på din Mac. Slik bruker du det, og hvorfor det er ditt nye favoritt Mac-søkeverktøy.

Mac-en din må kjøre OS X 10.4 Tiger eller nyere for å bruke Spotlight. Enhver Mac som ble gitt ut siden 2005, skal ha Spotlight.


Hva er Spotlight?

Spotlight er egentlig Google for din Apple Mac. Du navngir det, du kan slå opp det gjennom snarveien til søkelyset.

Den oppretter en indeks over alle elementene og filene på systemet ditt, slik at du kan slå opp dokumenter, bilder, musikkfiler, applikasjoner og til og med system innstillinger. Det går også noen skritt videre, ved å la deg søke etter bestemte ord i dokumenter eller på websider som finnes i nettleserens historie.


Hvorfor trenger jeg å bruke Spotlight?

Spotlight-søk er en super enkel og effektiv måte å finne det du leter etter. Det sparer deg for å søke gjennom ikonene, dokumentene og mappene dine, eller prøve å huske hvor du lagret en viktig fil.

Å kunne søke etter nettsteder gjennom sparer deg også ulempene ved å åpne en nettleser separat. Spotlight tilbyr til og med rask tilgang til definisjoner fra New Oxford American Dictionary, samt løsninger for raske summer eller valutakonvertering.

De som kjører Mac OS X Mavericks og tidligere, vil se et litt annet søk i Spotlight enn avbildet ovenfor. Du kan fremdeles søke etter ting, samt bruke det som en kalkulator, men du får ikke Wikipedia, Maps og andre mer omfattende kilder i søkeresultatene.


Hvordan får jeg tilgang til Spotlight på Mac?

Det er flere forskjellige måter å bruke Spotlight på, som hver viser seg nyttige i forskjellige scenarier. Her er en oversikt over hvordan du får tilgang til Mac-søkeverktøyet.

Ved hjelp av snarveien for søkelys

  1. Press Cmd + mellomrom. Spotlight-søkefeltet dukker opp klart for handling.

  2. Skriv inn søke elementet.

  3. Du er ferdig!

Bruke Spotlight Search gjennom ikonet

  1. Klikk på Spotlight-forstørrelsesglass ikonet øverst til høyre på menylinjen for å vise Spotlight-søkefeltet.

  2. Skriv inn søke objektet.
  3. Det er det!

Bruke Spotlight gjennom Siri

Spotlight fungerer ikke helt likt gjennom Siri som det gjør via hurtigtaster, men det er fortsatt en rask måte å søke etter elementer på Mac-en din. Du kan be den om å finne filer eller spesifikke e-postmeldinger på en naturlig måte. For å bruke Spotlight gjennom Siri, må du ha Siri konfigurert med din Mac.


Tips om søk etter søkelys

Spotlight er så enkelt eller så komplisert som du vil at det skal være. Her er noen tips om hvordan du bruker den mest effektivt.

  • Forhåndsvisning av filer: For å åpne filen du har søkt etter, dobbeltklikker du på et element. Du trenger ikke å åpne filen for å samhandle med den. Bare klikk på den en gang for å forhånds vise den til høyre for søkeresultatene. For dokumenter: Bare klikk på dokumentnavnet, så kan du bla opp eller ned i forhåndsvisnings ruten uten å åpne dokumentet. Vil du forhånds vise en sang i stedet for å åpne den? Klikk på ikonet i forhåndsvisnings ruten, og sangen vil spilles der.
  • Flere søkeresultater: Du kan bla ned i søkeresultatene, akkurat som du ville gjort med et hvilket som helst annet vindu på din Mac. Spotlight viser vanligvis resultater i den mest relevante rekkefølgen, men det kan lønne seg å bla nedover for å finne flere resultater.
  • Quick search: Det er ikke nødvendig å skrive inn det fulle navnet på noe. Ønsker du å åpne Spotify? Type "spo" og trykk Enter og det vil lastes opp for deg.
  • iTunes og App Store: Bruk Spotlight til å finne ting på iTunes og App Store. Bare skriv inn det du leter etter, så vil showet eller sangen komme opp i Spotlight sin forslag. Du kan til og med forhåndsbestille eller kjøpe varen direkte gjennom forhåndsvisnings ruten, samt se lokale kino oppføringer.

  • Søk i nettleser loggen: Søk i Mac-bokmerker og nettleser logg ved å skrive inn det du leter etter. Kan du ikke huske navnet på oppskriften, men vet du at den hadde epler i seg? Skriv inn "epler", og Spotlight finner den fra din nylige historie.
  • Kopier filer: Kopier et element ved å dra det fra resultatlisten til skrivebordet eller et Finder-vindu.

Bruke Spotlight som kalkulator- og konverteringsverktøy

Det er mulig å konvertere valutaer og andre beregninger med Spotlight.

  • Konverter valutaer: Angi et beløp for å se tilsvarende i andre vanlige valutaer. Skriv for eksempel "$ 100", og du kan se resultatene i andre valutaer som britiske pund eller japansk yen.
  • Konverter temperaturer eller målinger: Angi riktig beløp du trenger å konvertere, og se deretter de vanlige resultatene.
  • Matematiske ligninger: Disse kan løses ved å skrive inn ligningen, for eksempel "8 + 5" eller "185 * 74."

Legg igjen en kommentar