Hva er programvare med åpen kildekode?

Åpen kildekodeprogramvare (OSS) er programvare der kildekoden kan vises og kan endres av publikum, eller på annen måte åpen. Når kildekoden ikke kan vises og kan endres av publikum, anses den som lukket eller proprietær.

Kildekode er bak-kulissene programmeringsdelen av programvare som brukere vanligvis ikke ser på. Kildekoden inneholder instruksjonene for hvordan programvaren fungerer og hvordan alle de forskjellige funksjonene i programvaren fungerer.

Getty Images / Scott-Cartwright


Hvordan brukere drar nytte av OSS

OSS lar programmerere samarbeide om å forbedre programvaren ved å finne og fikse feil i koden (feilrettinger), oppdatere programvaren for å jobbe med ny teknologi og opprette nye funksjoner. Gruppesamarbeidstilnærmingen til open source-prosjekter gagner brukere av programvaren fordi feil løses raskere, nye funksjoner blir lagt til og utgitt oftere, programvaren er mer stabil med flere programmerere for å lete etter feil i koden, og sikkerhetsoppdateringer implementeres raskere enn mange proprietære programmer.

De fleste OSS bruker noen versjoner eller variasjoner av GNU General Public License (GNU GPL eller GPL). Den enkleste måten å tenke på en GPL som ligner på et bilde som er offentlig. GPL og offentlig domene tillater begge å endre, oppdatere og gjenbruke noe uansett hva de trenger. GPL gir programmerere og brukere tillatelse til å få tilgang til og endre kildekoden, mens offentlig domene gir brukerne tillatelse til å bruke og tilpasse bildet. GNU-delen av GNU GPL refererer til lisensen opprettet for GNU-operativsystemet, et ledig / åpent operativsystem som var og fortsetter å være et betydelig prosjekt innen åpen kildekode-teknologi. Hovedforskjellen mellom GPL og det offentlige området kommer fra GPLs ene begrensning; alt som er laget ved å endre GPL-koden må være åpent. Så du kan ikke endre et GPL-program og selge det.

En annen bonus for brukerne er at OSS generelt er gratis, men det kan være en kostnad for tilleggsutstyr, for eksempel teknisk støtte, for noen programvarer.


Hvor kom åpen kildekode fra?

Mens konseptet med koding av samarbeidende programvare har sine røtter i akademia fra 1950-1960, på 1970- og 1980-tallet, førte spørsmål som juridiske tvister til at denne åpne samarbeidstilnærmingen for programvarekoding mistet dampen. Proprietær programvare tok over programvaremarkedet til Richard Stallman grunnla Free Software Foundation (FSF) i 1985, og brakte åpen eller gratis programvare tilbake i forkant. Konseptet med gratis programvare refererer til frihet, ikke kostnad. Den sosiale bevegelsen bak fri programvare fastholder at programvarebrukere skal ha frihet til å se, endre, oppdatere, fikse og legge til kildekoden for å dekke deres behov og få lov til å distribuere den eller dele den fritt med andre.

FSF spilte en formativ rolle i programvarebevegelsen for gratis og åpen kildekode med GNU Project. GNU er et gratis operativsystem (et sett med programmer og verktøy som instruerer en enhet eller datamaskin hvordan de skal fungere), vanligvis utgitt med et sett med verktøy, biblioteker og applikasjoner som sammen kan refereres til som en versjon eller en distribusjon. GNU er sammenkoblet med et program som kalles en kjerne, som administrerer de forskjellige ressursene til datamaskinen eller enheten, inkludert kommunikasjon frem og tilbake mellom programvareapplikasjoner og maskinvaren. Den vanligste kjernen sammen med GNU er Linux-kjernen, opprinnelig opprettet av Linus Torvalds. Dette operativsystemet og kjernekoblingen kalles teknisk GNU / Linux-operativsystemet, selv om det ofte bare blir referert til som Linux.

Av en rekke årsaker, inkludert forvirring på markedet over hva begrepet "gratis programvare" virkelig betydde, ble det alternative begrepet "åpen kildekode" det foretrukne begrepet for programvare som ble opprettet og vedlikeholdt ved bruk av offentlig samarbeidstilnærming. Begrepet 'åpen kildekode' ble offisielt vedtatt på et spesielt toppmøte med teknologiledningsledere i februar 1998, arrangert av teknologiutgiveren Tim O'Reilly. Senere den måneden ble Open Source Initiative (OSI) grunnlagt av Eric Raymond og Bruce Perens som en ideell organisasjon dedikert til å fremme OSS.

FSF fortsetter som en advokat- og aktivistgruppe dedikert til å støtte brukernes friheter og rettigheter knyttet til bruk av kildekode. Imidlertid bruker mye av teknologibransjen begrepet "åpen kildekode" for prosjekter og programvare som gir offentlig tilgang til kildekoden.

commons.wikimedia.org


Open Source Software er en del av hverdagen

Open source-prosjekter er en del av hverdagen vår. Du kan lese denne artikkelen på mobiltelefonen eller nettbrettet, og i så fall bruker du sannsynligvis åpen kildekode-teknologi akkurat nå. Operativsystemene for både iPhone og Android ble opprinnelig opprettet ved hjelp av byggesteiner fra åpen kildekode-programvare, prosjekter og programmer.

Hvis du leser denne artikkelen på din bærbare eller stasjonære datamaskin, bruker du Chrome eller Firefox som nettleser? Mozilla Firefox er en nettleser med åpen kildekode. Google Chrome er en modifisert versjon av nettleserprosjektet med åpen kildekode som heter Chromium - selv om Chromium ble startet av Google-utviklere som fortsetter å spille en aktiv rolle i oppdateringen og videreutviklingen, har Google lagt til programmering og funksjoner (hvorav noen ikke er åpne kilde) til denne basale programvaren for å utvikle Google Chrome-nettleseren.

Internett, slik vi kjenner det, ville faktisk ikke eksistert uten OSS. Teknologipionerene som hjalp til med å bygge det verdensomspennende nettet, brukte åpen kildekode-teknologi, som Linux-operativsystemet og Apache-webservere for å skape vårt moderne internett. Apache-webservere er OSS-programmer som behandler en forespørsel om en bestemt webside (for eksempel hvis du klikker på en lenke for et nettsted du vil besøke) ved å finne og ta deg til den websiden. Apache-webservere er åpen kildekode og vedlikeholdes av frivillige utviklere og medlemmer av den ideelle organisasjonen kalt Apache Software Foundation.

Open source er å gjenskape og omforme teknologien og hverdagen vår på måter vi ofte ikke vet. Det globale fellesskapet av programmerere som bidrar til open source-prosjekter fortsetter å utvide definisjonen av OSS og legge til verdien det gir samfunnet vårt.


Legg igjen en kommentar