Hva er Google Plus – Google+?

Google+ ble avviklet og gjort generelt utilgjengelig innen april 2019, selv om biter av produktene der de består, under forskjellige navn, i G Suite. Vi beholder denne artikkelen fra 2011 kun for historisk referanse.

Google Plus - noen ganger stilet som Google + - var en sosial nettverkstjeneste fra Google. Google+ ble lansert i 2011 med mye fanfare som en mulig konkurrent til Facebook. Ideen er ganske lik andre sosiale nettverkstjenester, men Google forsøkte å skille Google+ ved å tillate mer åpenhet om hvem du deler med og hvordan du samhandler. Den integrerte også alle Google-tjenester og viser en ny Google+ menylinje på andre Google-tjenester når du er logget på en Google-konto.

Google+ bruker Google-søkemotoren, Google-profiler og + 1-knappen. Google+ ble opprinnelig lansert med elementene i Circles, Klynge, Hangouts, og Sparks. Huddle og Sparks ble til slutt eliminert. 


Circles

Google 

Sirkler er bare en måte å sette opp personaliserte sosiale sirkler, enten de er sentrert rundt arbeid eller personlige aktiviteter. I stedet for å dele alle oppdateringer med et publikum på hundrevis eller tusenvis, har tjenesten som mål å personliggjøre deling med mindre grupper. Lignende funksjoner er nå tilgjengelig for Facebook, selv om Facebook noen ganger er mindre gjennomsiktig i delingsinnstillingene.

For eksempel kan kommentarer til andres innlegg på Facebook ofte venner av venner se et innlegg og også tilby kommentarer. I Google+ blir et innlegg ikke synlig som standard for folk som ikke opprinnelig var inkludert i kretsen det ble delt i. Google+ brukere kan også velge å gjøre offentlige feeder synlige for alle (også de uten kontoer) og åpne for kommentarer fra andre Google+ brukere.


Hangouts

Hangouts er bare videochat og direktemeldinger. Start en hangout fra telefonen eller skrivebordet. Hangouts tillater også gruppechatter med tekst eller video for opptil ti brukere. Dette er heller ikke en funksjon som er unik for Google+, men implementeringen er enklere å bruke enn den er på mange sammenlignbare produkter.

Google Hangouts kan også sendes offentlig til YouTube ved hjelp av Google Hangouts on the Air. 

Google Hangouts stenges også i 2020, ifølge Google. Så hvis du bestemmer deg for å prøve, ikke bli for knyttet.


Huddle and Sparks (kansellerte funksjoner)

Huddle var en gruppechat for telefoner. Gnister var en funksjon som i utgangspunktet skapte et lagret søk for å finne "gnister" av interesse i offentlige feeds. Den ble kraftig forfremmet ved lansering, men falt flat. 

Google Bilder

En av de mest populære funksjonene i Google+ var øyeblikkelig opplasting fra kameratelefoner og fotoredigeringsalternativer. Google kanibaliserte flere online fotoredigeringsfirmaer for å forbedre denne funksjonen, men til slutt ble Google Photos skilt fra Google+ og ble sitt eget produkt. Du kan fortsatt bruke og legge ut opplastede Google-bilder i Google+ og dele basert på kretsene du har angitt. Du kan imidlertid også bruke Google Foto til å dele bilder med andre sosiale nettverk, som Facebook og Instagram. 


Sjekk-ins

Google+ tillater stedsinnsjekking fra telefonen din. Dette ligner på Facebook eller andre sosiale app-innsjekkinger. Imidlertid kan posisjonsdeling på Google+ også settes slik at utvalgte enkeltpersoner kan se hvor du er uten å vente på at du spesifikt skal sjekke inn på stedet. Hvorfor vil du gjøre det? Det er spesielt nyttig for familiemedlemmer.

Google+ dør en langsom død

Tidlig interesse for Google+ var sterk. Larry Page, Googles administrerende direktør, kunngjorde at tjenesten hadde over 10 millioner brukere bare to uker etter lanseringen. Google har vært bak tiden i sosiale produkter, og dette produktet var sent for festen. Selskapet klarte ikke historisk å se hvor markedet gikk, mistet innovative ansatte eller la lovende produkter forsvinne mens oppstartsbedrifter fra andre selskaper blomstret (hvorav noen ble grunnlagt av tidligere Google-ansatte).

Etter alt dette gikk Google+ ikke forbi Facebook. Blogger og nyhetssalonger begynte stille å fjerne G + delingsalternativet fra bunnen av artiklene og innleggene sine. Etter betydelig energi og ingeniørtid forlot Vic Gundotra, lederen for Google+ prosjektet Google. 

Som andre Google-sosiale prosjekter, kan Google+ også lide av Googles hundematproblem. Google liker å bruke sine egne produkter for å vite hvor godt de fungerer, og de oppfordrer ingeniørene sine til å fikse problemer de finner i stedet for å stole på at noen andre gjør det. Dette er god praksis, og det fungerer spesielt bra på produkter som Gmail og Chrome.

Imidlertid, i sosiale produkter, må de virkelig utvide denne sirkelen. For det første fikk Google Buzz personvernproblemer, og Google+ opplevde to store API-hack som satte millioner av brukerdata i fare.

Det andre problemet er at selv om Google-ansatte kommer fra hele verden, er de nesten alle straight-A studenter med høy teknisk bakgrunn som deler lignende sosiale sirkler. De er ikke din semi-datakompetente bestemor, naboen eller en gnag av tenåringer. Å åpne Google+ testing for brukere utenfor selskapet kan ha løst bruks- og personvernproblemer og resultert i et mye bedre produkt.

Google er også utålmodig når det gjelder produktvekst. Google Wave hørtes utrolig ut når den ble testet internt, men systemet brøt da det utvidet seg raskt med hyped-up etterspørsel, og brukerne syntes det nye grensesnittet var forvirrende. Orkut hadde suksess, men klarte ikke å ta igjen i USA. 


Legg igjen en kommentar