Hva er Chromium-nettleseren, og hvem trenger det?

Chromium er open source-prosjektet som ligger til grunn for Googles Chrome-nettleser. Siden prosjektet er åpen kildekode, kan både Google og andre bygge videre på og bruke Chromium-kildekoden. Faktisk kan alle laste ned, kompilere og fikle med kildekoden for Chromium.

Som en nettleser er Chromium iboende mindre stabil enn Chrome, noe som betyr at den krasjer oftere og kan utvise andre typer uønsket oppførsel. Den er imidlertid kompatibel med Chrome-nettleserutvidelser og tilbyr en veldig lignende brukeropplevelse uten å underkaste seg noen invasiv informasjonsinnhenting fra Google.


Hvordan er Chromium relatert til Chrome?

Krom og Chrome ser ut og føles veldig likt fordi Chrome er basert på krom.

Krom og krom er veldig nært beslektede. I veldig enkle termer er Chrome nesten utelukkende basert på Chromium. Når Google lanserer en ny versjon av Chrome, tar de stabil kode fra Chromium-prosjektet, og de legger til sin egen proprietære kode for å implementere funksjoner som automatiske oppdateringer.

På denne måten er Chrome i hovedsak krom med noen ekstra funksjoner, og krom er den primære suppen som Chrome kom fra.


Hva er formålet med krom?

Hensikten med open source Chromium-prosjektet er å gi kildekoden til Googles Chrome-nettleser, som ikke er åpen kildekode. Dette gjør at Google kan motta innspill fra eksterne kilder og gjenta nye ideer veldig raskt. Faktisk er det flere nye versjoner av Chromium-nettleseren utgitt hver eneste dag.

Hvem bruker krom, og hvorfor bruker de det?

Chromium er kompatibel med utvidelser fra den offisielle Chrome-butikken.

Det er få forskjellige grunner til å bruke Chromium i stedet for eller i tillegg til Chrome og andre nettlesere. Den første er at utviklere må bruke den til å se hvordan den fungerer, hvordan den må finjusteres, og hvor godt oppdateringer utfører. Hvis du ikke er en utvikler, kan du også bruke Chromium til samme formål ved å rapportere feil.

En viktig årsak til at ikke-utviklere bruker Chromium, er at den gir en lignende nettopplevelse uten noen åpenbar forbindelse til Google. Chromium samler ikke inn noen av opplysningene dine og leverer den til Google, så noen brukere er villige til å bytte stabilitet for personvern.

I tillegg til å jobbe som Chrome, men uten innbrudd fra Google, har Chromium også fordelen av å jobbe med vanlige Google-utvidelser. Det betyr at du vanligvis kan overgå fra Chrome til Chromium, installere alle favorittutvidelsene dine og ikke hoppe over et slag.


Hvilke nettlesere stoler på krom?

Den viktigste nettleseren som er avhengig av Chromium-kildekoden er Chrome, men det er en rekke andre som er bygget på samme plattform. Disse nettleserne tar Chromium-kildekoden og legger til sine egne proprietære funksjoner og grensesnitt for å skape en annen brukeropplevelse.

Her er noen av de mer populære nettleserne som er bygget på Chromium:

  • Opera - Denne nettleseren har eksistert i flere tiår, og den pleide å være basert på sin egen proprietære kode. Siden 2013 har den stolt på Blink, som er basert på Chromium.
  • Yandex - Dette er en russisk nettleser fra søkemotoren med samme navn, men den er basert på den samme Blink-motoren som driver Chrome, Opera og andre Chromium-baserte nettlesere.
  • Vivaldi - Denne Chromium-baserte nettleseren er også en åndelig etterfølger av Opera, da den ble opprettet av en tidligere Opera-sjef for å legge til funksjoner som var fjernet fra nettleseren.
  • Modig - Denne nettleseren ble utviklet av medstifterne av Mozilla, men er basert på Chromium. Selgepunktet er at Brave fjerner påtrengende annonser og forhindrer nettsteder i å spore brukeradferd uten å kreve noen plugins. Det inkluderer også et alternativ til å betale dine favorittinnholdsskapere i stedet for å se annonser.
  • Episk - Dette er en annen personvernfokusert nettleser bygget på Chromium. Det er alltid i personvernmodus, så det fjerner informasjonskapsler og tømmer hurtigbufferen og nettleserloggen hver gang du lukker en surfesession.

Hvor og hvordan få Chromium på datamaskinen

Hvis du er villig til å risikere litt stabilitet, er Chromium en kjekk nettopplevelse, og det er lettere å installere enn du kanskje tror. Mens avanserte brukere har muligheten til å laste ned og kompilere kildekoden manuelt, kan vi andre laste ned og kjøre en ny versjon av Chromium med bare noen få klikk.

Du kan laste ned Chromium selv med et par klikk.

Her er den enkleste måten å få tak i Chromium-nettleseren:

  1. Gå til download-chromium.appspot.com i hvilken som helst nettleser.

    Det er andre måter å laste ned og kompilere Chromium-bygninger manuelt, men dette er den enkleste måten for en vanlig bruker å få tak i nettleseren. Besøk chromium.org for mer detaljert informasjon om hvordan du får tilgang til kildekoden for Chromium og Chromium OS.

  2. Nederst på siden, ved siden av STØTTE PLATFORMS, velg riktig versjon av Chromium for operativsystemet ditt.

  3. Plukke ut nedlastingskrom.

  4. Når nedlastingen er fullført, velger du og pakker ut den komprimerte filen for å åpne den.

    Hvis du ikke er kjent med komprimerte mapper og filer, kan du se guidene våre for å pakke ut filer på Mac, pakke ut filer på Windows eller trekke ut filer på Linux.

  5. Finn og velg riktig fil for operativsystemet ditt. Windows-brukere må for eksempel pakke ut chrome-win32.zip-filen og velge chrome.exe. Mac-brukere kan ganske enkelt velge Chromium-applikasjonsikonet for å åpne det.

Når du starter Chromium, vil du oppdage at det ser ut og føles mye som Chrome-nettleseren. Følgelig kan du bli fristet til å gjøre en permanent bryter, men det er viktig å merke seg at råbygg av krom ikke er stabile. Hvis du bruker nettleseren din til viktig arbeid, må du være oppmerksom på at den kan krasje når som helst.

Har Chromium sikkerhetsproblemer?

Chromium har alle de samme sikkerhetsstyrker og svakheter som den mer stabile Chrome-nettleseren. Siden Chromium oppdateres mye oftere, mottar den sikkerhetsoppdateringer før Chrome gjør det.

Problemet med Chromium er at det mangler noen form for automatisk oppdateringsfunksjon. Nettlesere som Chrome, Firefox og Edge ber alle brukeren om å oppdatere på en vanlig oppdatering. I noen tilfeller kan nettleseren til og med laste ned og oppdatere automatisk etter at nok tid har gått.

Chromium er avhengig av at brukeren laster ned oppdateringer. Så selv om Chromium-kildekoden mottar sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger før Chrome, er det mulig for en bruker å fortsette å kjøre en sårbar versjon av Chromium uten å vite det.

Hvis du regelmessig oppdaterer din kopi av Chromium manuelt, er den ikke mindre sikker enn Chrome.

Er Chromium et virus?

Når du laster ned Chromium fra en anerkjent kilde, som stedene i denne artikkelen, er det på ingen måte et virus eller skadelig programvare. Selv om Chromium-prosjektet er åpen kildekode, er det bare pålitelige utviklere som har lov til å sende inn endringer i kildekoden.

Problemet som mange brukere støter på er at dårlige skuespillere tar Chromium-kildekoden og kombinerer den med skadelig programvare eller annen skadelig kode. Hvis du ved et uhell installerer en falsk versjon av Chromium, kan et relativt godartet resultat gi deg en nettleser som ser ut som Chrome på overflaten, men som injiserer motbydelige popup-annonser der de ikke hører hjemme.

Mer alvorlige problemer inkluderer nøkkellogging, datatyveri eller inkludering av datamaskinen din i et ondsinnet botnet.

Hvordan bli kvitt krom

Hvis du lastet ned Chromium fra en anerkjent kilde, og du har en legitim kopi, er det en enkel prosess å avinstallere det. Den generelle prosedyren er nøyaktig den samme som for avinstallering av andre programmer på datamaskinen.

Følg disse trinnene for å avinstallere Chromium på Windows 10:

  1. Trykk på Windows-tast + S.

  2. typen Avinstaller.

  3. Plukke ut Legg til eller fjern programmer.

  4. Finn Chromium og velg Avinstaller.

    Det er enkelt å avinstallere Chromium, med mindre du har en falsk versjon.

  5. Programmet vil bli fjernet helt fra systemet ditt. Husk at du kanskje må starte datamaskinen på nytt når avinstallasjonen er fullført.

Hvis du ikke ser Chromium i Legg til eller fjern programmer listen, og du lastet ned Chromium fra download-chromium.appspot.comHvis du sletter filene du lastet ned, fjernes Chromium. Hvis du har fått Chromium fra en annen kilde, eller hvis du ikke husker å installere det i det hele tatt, kan det hende du har en malwareinfisert versjon.

Følg disse trinnene for å avinstallere Chromium på en Mac:

  1. Plukke ut Finder på kaien din.

  2. Finn og høyreklikk Chromium. (I de fleste systemer finner du det i applikasjoner mappe.)

  3. Plukke ut Flytt til papirkurv.

I tilfeller der du ikke klarer å slette eller installere Chromium, kan du ha skadet malware forkledd som Chromium eller en versjon av Chromium som er endret med skadelig kode.

Hvis du mistenker at du har en infisert versjon av Chromium, kan vi hjelpe deg med å fjerne skadelig programvare.

Er det en tryggere måte å oppleve Chromium-funksjoner tidlig på?

Chrome Canary oppdateres ikke så regelmessig som Chromium, men oppdateres automatisk.

Chromium er helt trygt å bruke hvis du laster det ned fra en anerkjent kilde og oppdaterer det regelmessig. Hvis du foretrekker sikkerheten ved automatiske oppdateringer og en offisiell Google-nedlasting, er Chrome Canary nesten like banebrytende som Chromium uten å gi opp de automatiske sikkerhetsfunksjonene.

Chrome Canary ser hyppige oppdateringer, slik at den får nye funksjoner, nye feil og nye sikkerhetsoppdateringer raskere enn vanlig Chrome. Siden det fremdeles er Chrome, får det oppdateringene automatisk, så du trenger ikke å bekymre deg for å utføre manuelle oppdateringer regelmessig. Du kan laste ned Kanariversjonen av Chrome direkte fra Google.

Last ned Chrome Canary

I likhet med Chromium er Canary ustabil. Ikke bruk Chromium eller Canary til viktige oppgaver, da arbeidet eller fremgangen din kan gå tapt når som helst på grunn av en uventet krasj.


Legg igjen en kommentar