Hjem > H > Hvor Blir Epler Dyrket?

Hvor blir epler dyrket?

I Norge dyrkes epler for salg i de varmeste strøkene på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, i Trøndelag nesten bare til eget bruk og lenger nord bare til eget bruk og bare på enkelte av de varmeste stedene. I Norge dyrkes mange eplesorter.

Les mer

Når kom epler til Norge?

For nordboere ga eplet muligheter til å spise frukt, noe som ellers var forbeholdt folkeslag lenger sør. Epler ble spist av vikingene, og fra 1700-tallet ble epledyrking en viktig næring i lune bygder og i liene ved vestlandsfjordene. Hvilket språk kommer eple fra? Noen lingvister mener derfor at eple er et eldgammelt lånord fra et forsvunnet europeisk språk. På latin heter eple malum og epletre malus. Disse ordene kommer fra en annen indoeuropeisk rot *mal-, sammenlign gresk melon («frukt»), hettittisk mahlas («vinmark») og slavisk malina («bringebær»).

Kan man spise klistremerke på eple?

Og visste du at du kan spise klistremerket? Når vi kjøper frukt i butikken, velger de fleste av oss å plukke med den frukten som ser mest innbydende og fersk ut. Tilsvarende, hvordan så eplefrø? Du bør sette flere kjerner samtidig, for sannsynligvis kommer ikke alle kjernene til å spire. Plant hvert frø i hver sin lille potte som du fyller med såjord. Eventuelt kan du bruke en blanding av blomsterjord og sand. Så bør pottene med kjernene få stå et lyst sted i romtemperatur, da vil de trives best.

Og et annet spørsmål, kan man så eplefrø?

i et eple så er det jo ikke så vanskelig å få ut frøene, men i pink lady så fant jeg ut at man må være veldig forsiktig for disse frøene har allerede begynt å spire inni eplet. så jeg tok dem ut forsiktig og puttet dem i vanlig plantejord. jeg brukte potter som har sittet på kjøpeblomster og plantet 4 i hver potte. Hvor mange eplesorter? Faktum er imidlertid at epletreet i seg selv forekommer i over 1 000 arter, og selve eplet som falsk frukt finnes i enda flere slag. I hele verden finnes det omtrent 7 500 registrerte eplesorter, selv om det er begrenset hvor mange av alle disse vi har i Norge.

Hvor gammelt blir et epletre?

Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring. For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales. Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk. Hvor får man kjøpt epletre? Utvalget er stort i Hageland, og du kan få epler som passer akkurat til din hage. Når du har bestemt deg for å kjøpe et epletre, og tar turen til Hageland for å finne ditt tre, vil vi gjerne vite litt om hvor du har tenkt å plante treet.

Dessuten, hvor importerer norge epler fra?

Vi har ikke lov å importere epletrær på grunn av faren for pærebrann, mens i Sverige importerer de trær fra Nederland, sier Øie. Vi jobber med å få til import også her til lands. I tillegg ligger mye av produksjonen langt nord. – Vi ligger i grenseland, på 61 grader nord, for å produsere epler i Hardanger, sier Øie.

By Aggri Matuszeski

Hva betyr eple? :: Hvilke tre lag består huden av?
Nyttige lenker