Hjem > H > Hva Skjedde I Dansketiden?

Hva skjedde i dansketiden?

I 1536 ble Christian 3 dansk og norsk konge. I håndfestningen hans ble det bestemt at Norge ikke lenger skulle være et eget rike, men underlagt Danmark på linje med de danske landskapene. Dette året ble også det norske riksrådet opphevet, og den egentlige dansketiden kan sies å ta til da.

Les mer

Også, hvordan snakket nordmenn før?

Men noe er sikkert:

  • Overklassen i Norge bestod av både dansker og nordmenn, altså av både danskfødte og norskfødte.
  • Danskene i Norge snakket dansk, men nordmennene greide like dårlig å snakke dansk den gang som nå.
Deretter, hvordan startet språkdebatten? Folk begynte å stille spørsmål rundt hvorvidt Norge skulle ha et eget norsk skriftspråk. For språket var tross alt et uttrykk for folkesjelen. Det var mange som ønsket å etablere et eget norsk skriftspråk. Samtidig var det også store uenigheter rundt hvordan dette skulle skapes.

Man kan også spørre hvordan fikk vi bokmål?

Harde konsonanter erstattet de danske bløte i skrift og leseuttale. I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget. Hvor kommer Knud Knudsen fra? Livsløp. Knud Knudsen var født i 1812 i Holt ved Tvedestrand, som sønn av en husmann. Han vokste altså opp i små kår, og det kan nok merkes på ham at han har båret på en viss sosial mindremannskjensle. Men faren var litt utenom vanlige husmenn: Han var også lærer.

Er norrønt og islandsk det samme?

Islandsk har mye til felles med norrønt språk slik det ble snakket i Norge frem til cirka 1200-tallet. Moderne islandsk preges av en konservativ språkpolitikk, med vekt på språkrøkt og nyorddannelse. Du kan også spørre hvorfor forsvant norrønt språk? Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f.

Når var den norrøne mytologien?

Skriftlige kilder. Mange av mytene ble skrevet ned på Island på 1100- og 1200-tallet og finnes i islandsk litteratur, særlig i Snorre Sturlasons lærebok i skaldskap, Edda. Flere myter er også gjengitt i Den eldre Edda. Dette regnes i dag som de viktigste kildene til den norrøne mytologien. Og et annet spørsmål, hvordan hilste vikingene? I Skandinavia pleier vi å si at hånd- trykket har eksistert helt siden viking- tiden. Ved å vise en utstrakt hånd med tom håndflate, gjorde den hilsende det tydelig at han eller hun ikke bar sverd eller andre våpen og derfor utelukkende kom med fredelige hensikter.

Hva vil det si at norrønt var et Kasusspråk?

Også norrønt var et kasusspråk. I slike språk er det enkelt sagt ikke rekkefølgen på ordene, men hvordan du bøyer ordene, som avgjør hva en setning betyr. I kasusspråk bøyer man visse ordklasser – substantiv, adjektiv og pronomener og determinativer – i ulike kasus.

By Ardrey Barriault

Hvordan snakket nordmenn i dansketiden? :: Når levde faraoer?
Nyttige lenker