Hjem > H > Hvor Har Man Tjukk L?

Hvor har man tjukk l?

Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter.

Les mer

Hva er kjennetegn på østlandsdialekt?

det som er karakteristisk ved østlandsdialekten er å rulle på “r”en, uttale ord slik som de blir skrevet (bokmål/riksmål). Det er store forskjeller i østlandsdialekten, sosialekter som oslomål, bærum og elverum - er svært forskjellige, men det som er felles er trykk på første stavelse i ord “meddisin” og “bannan”. Hva er Jamvektsregelen? Hva er jamvektsregelen? Jamvektsregelen forklarer hvorfor noen områder har kløyvd infinitiv (to ulike endinger i infinitiv). Den bygger på språkhistoriske forhold fra norrøn tid. Da var det to system for trykkfordelingen i tostavet ord, nemlig jamvektsord og overvektsord.

Tilsvarende, når bruker man tjukk l?

Tjukk l kan brukes både for gammelnorsk l i ord som dal, sol, blod og Ola, og for gammelnorsk rð i ord som gard, hard, jord og ferdig. Hvordan uttale tynn l? I vanlig østlandsk har en tradisjonelt brukt apikal L, altså uttalt med tungespissen framme i ganen, i ord som «leke», «liker», «sel» og «fele». I flere dialekter i Østfold har samme L-lyd også blitt brukt etter vokalene a og å i ord som «ball» og «bål».

Så, hva er tonegang?

Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Du kan også spørre hva er typisk for østnorsk dialekt? Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Jamvektsloven gjør at ord som i norrønt hadde ulik lengde i rotstavelsen av tostavelsesord, får ulik form i østnorske og trønderske dialekter. Dette har blant annet ført til at østnorsk har kløyvd infinitiv; man sier for eksempel å vera og å skrive (trøndersk: vårrå og skriv).

Du kan også spørre hvordan sier de jeg på Østlandet?

I store deler av Nordland fylke sier man å skriv, mens man på Østlandet sier å skrive. Her ser vi at endinga -e har falt bort, og vi kaller det apokope, som er et målmerke. Ta dette i betraktning, hvor brukes apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.

Hva er svake hunkjønnsord?

Svake hunkjønnsord, som for eksempel vise, ender enten på -å/o eller på -a. vi finner viså/viso langs vestkysten fra Vest-Agder og til Salten i Nord-Norge, med unntak av ytre og indre Sogn, Fjordane, Fosen og Nord-Helgeland. -Å/O er altså et vestlig målmerke.

By Aubine

Hvor brukes jamvekt? :: Er prisantydning bindende?
Nyttige lenker