Hvor brukes itte?
Vestfoldmålet er breiere enn talemålene som prates i Oslo og omegn, og også vestfoldmål har enkelte lokale og spesielle dialektord som skiller seg ut fra standardnorsken, som for eksempel mævvle som betyr å spise. Mens man for eksempel sier itte i bygdene i Vestfold, brukes den vanlige formen ikke i byene.
Følgelig, hvordan snakker de i skien?
Grenlandsmålet regnes oftest som ei undergruppe av de vikværske dialektene, som er sørøstlandske. Grenlandsmålet står likevel på grensa mellom østnorske og vestnorske dialekter. Hvor bruker de tjukk l? Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter.
Hvor kommer trøndersk fra?
Trøndersk eller trøndsk er benevnelsen på talemålet i Trøndelag. Inkludert i dialektområdet eller nært beslektet er også talemålet på Nordmøre, i Bindal i Nordland, i Frostviken i Sverige og på Kvikne og i Elgå i Hedmark. Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Så, hvor i norge sier man itte? Helt sør i Østfold er formen ente eller inte. Rundt Mjøsa og i flatbygdene på Østlandet sier de itte. I Trøndelagsfylkene og noe ut på Nordmøre heter det itj.
Man kan også spørre hvor i norge har vi palatalisering?
Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Tilsvarende, hvilke dialekter har vi i norge? Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk.
Hvordan snakker de i Toten?
Totning er dialekta som talas i Østre Toten og Vestre Toten. Foruten Toten-kommunene brukes totning også i store deler av Gjøvik, Søndre Land og Nordre Land. Dialekta blir også kalt Toten-dialekt eller totenmål. I 2000 ble det gitt ut en egen grammatikk for totning; Totenmålet av Jan Terje Faarlund. Så, hva er typisk for østnorsk? Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Jamvektsloven gjør at ord som i norrønt hadde ulik lengde i rotstavelsen av tostavelsesord, får ulik form i østnorske og trønderske dialekter. Dette har blant annet ført til at østnorsk har kløyvd infinitiv; man sier for eksempel å vera og å skrive (trøndersk: vårrå og skriv).
Hvor i Norge har vi tjukk l?
I Norge spredte den tjukke l-en seg på seint 1700-tall til Indre Troms med innflyttere fra Nord-Østlandet. Den er i dag å finne over stort sett hele Østlandet, Romsdal, Nordmøre, Trøndelag, Helgeland, Salten og Indre Troms, og er et viktig målmerke for østnorsk.
Similar articles
- Hvor mange mm er en kvart tomme?
- Hvor langt er 20 tommer?
- Hvilken måleenhet brukes i USA?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker nynorsk?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker bokmål?
- Hvor mange i Norge snakker norsk?
- Hvor mange språk blir snakket i Norge?
- Hvor mange ord i det norske språk?
- Hvor mye koster iPhone 11?
- Hvor mange lånord har norsk?