Hvor i Norge har man tjukk l?
Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter.
Når bruker man tjukk l?
Tjukk l kan brukes både for gammelnorsk l i ord som dal, sol, blod og Ola, og for gammelnorsk rð i ord som gard, hard, jord og ferdig. Hva er forskjellen på Høytone og Lavtone? Tonegang og tjukk l
Det gjelder ord som sola, boka, senga og døra. Vestnorsk har i slike ord høy tone først i ordet, og tonen faller deretter mot slutten av ordet (kalt høytone-dialekter). Østnorsk har lav tone først i ordet, og tonen stiger mot slutten av ordet (kalt lavtone-dialekter).
Og et annet spørsmål, hvor finner man palatalisering?
Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Har Molde tjukk l? Systemet er slik i Romsdal (som på Nordmøre) at ein har tjukk l av norrøn l, men ikkje av norrøn rð (stoL, men gar).
Derav, hva er infinitivsending?
Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e. Angående dette, hva er en tynn l? Apikal L, også kalt tungespiss-L, tynn L, lys L, Østfold-L, Halden-L og annet, er en uttalevariant av L-lyden.
Hva er Jamvektsloven?
Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Hva er typisk for østnorsk? Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Jamvektsloven gjør at ord som i norrønt hadde ulik lengde i rotstavelsen av tostavelsesord, får ulik form i østnorske og trønderske dialekter. Dette har blant annet ført til at østnorsk har kløyvd infinitiv; man sier for eksempel å vera og å skrive (trøndersk: vårrå og skriv).
Er det tjukk li Oslo?
Østkantmålet i Oslo har tjukk L og retroflekser i ord som surt og gult. Av Martin Skjekkeland, 2015/Hallfrid Christiansen, 1969. Folkemålsvarianten har flere typiske østlandske dialekttrekk: jamvektsloven, tjukk l, trykkforhold og trekk ved bøyningssystem.
Similar articles
- Hvor mange mm er en kvart tomme?
- Når ble meter innført i Norge?
- Hvor langt er 20 tommer?
- Hvilke språk snakker man i Norge?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker nynorsk?
- Hvilket språk snakket vikingene i Norge?
- Hvilken betydning fikk reformasjonen i Norge?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker bokmål?
- Hvor mange i Norge snakker norsk?
- Hvor mange språk blir snakket i Norge?