Hjem > H > Hvordan Oppstår En Dialekt?

Hvordan oppstår en dialekt?

Felles opphav. Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig.

Les mer

Hva er Dialektområder?

Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Hva er en apokope? Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord.

Hva er oslodialekt?

Eksempler er oslodialektens tendens til sammentrekning av ord (ha'ke, vi'ke, for har ikke og vil ikke). Når Oslofolk snakker fort i dagligdagse situasjoner, med mindre omstendelig diksjon, kan særlig slike elementer av oslodialekten bli synlige. Dette regnes imidlertid normalt som et mer uformelt språk. Du kan også spørre hva er sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Hvordan oppstår en sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Ta dette i betraktning, hva er de ulike målmerkene?

  • Tonegang.
  • Tjukk l.
  • Skarre-r.
  • Palatalisering.
  • Nektingsadverbet "ikkje"
  • Apokope.
  • Infinitivendinga.
  • Personleg pronomen.

Hva kjennetegner ulike dialekter?

I tillegg til jamvektsloven utgjør forskjeller i tonegangen (ordtonen, musikken) et viktig skillemerke mellom østnorske og vestnorske dialekter (nordnorsk følger vestnorsk). Det gjelder ord som sola, boka, senga og døra. Hvor er det apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.

Folk spør også hvem har apokope?

Kløyvd infinitiv med apokope

For eksempel å vårrå, å såvvå. Dette finner vi i Nordmøre, Trøndelag og helt sør i Nordland.

By Egwin

Hva kan man ikke spise når man har IBS? :: Hvor mye forbrenner kroppen i hvile?
Nyttige lenker