Hjem > H > Hva Er Typisk For Norsk Talespråk?

Hva er typisk for norsk talespråk?

Norsk normalisert, skriftnær uttale er basert på et system med ni vokaler, som tilsvarer bokstavene a, e, i, o, u, y, æ, ø, å. De kan alle være korte eller lange. Det er tre opprinnelig norske diftonger, skrevet au, ei, øy, og i tillegg finnes ai og i mindre grad oi og ui i lånord.

Les mer

Så, hva består det norske språket av?

Norsk er et nordgermansk språk som er nært beslektet og gjensidig forståelig med dansk og svensk. Det finnes to skriftspråksvarianter av norsk: bokmål og nynorsk. Samene har status som urfolk i Norge, og samisk språk har derfor sterkere beskyttelse i lovverket enn andre minoritetsspråk. Hva er et språk? Språk er altså først og fremst de menneskelige kommunikasjonssystemene talemål og skriftmål, som også har andre sider enn den rene kommunikasjonen. I løsere betydning brukes ordet dessuten om alt som kan fungere kommunikativt eller symbolsk, fra blomsterdufter til trafikklys og andre signaler.

Hva har påvirket det norske språket?

Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket. De siste tiårene har vi imidlertid sett en ny utvikling. Deretter, hvordan har det norske språket forandret seg? Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

Tilsvarende, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling?

Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø. Og et annet spørsmål, hva er talemålsvarianter? Talemålsvarianter som viser at språkbrukeren hører til ei bestemt sosial gruppe, kallar vi sosiolekter. I Oslo markerer talemålet hvilken del av byen folk kommer fra, men også hvilken sosial gruppe de identifiserer seg med.

Du kan også spørre hva kjennetegner talemål i norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen. Er bokmål et talespråk? Det er vanskelig å skille dette språket fra språk i høyere samfunnslag i andre byer på Sør-Østlandet, så det går gjerne under navnet «standard østnorsk» eller «dannet østnorsk». Nå finnes det ikke noe offisielt (talt) standardspråk i Norge, og mange språkforskere mener at ingen strengt tatt snakker bokmål.

Hva er sosiolekt og dialekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

By Wakerly

Hva skiller norsk fra andre språk? :: Kan utenlandske studenter studere gratis i Norge?
Nyttige lenker