Hjem > E > Er Svalbard Norsk Territorium?

Er Svalbard norsk territorium?

Svalbardtraktaten av 9. februar 1920 anerkjenner norsk suverenitet, og med Svalbardloven av 1925 ble øygruppen en fullstendig del av kongeriket Norge. Grunnlaget for innlemmelsen av Svalbard i Norge var de mangeårige ekspedisjonene til øygruppen ledet av Adolf Hoel.

Les mer

Du kan også spørre er spitsbergen og svalbard det samme?

Før 1925 ble navnet Spitsbergen brukt både om den største øya og hele øygruppa som i dag heter Svalbard. Hvor stort er Svalbard i forhold til Norge? Svalbard er stort

Samla så måler Svalbard heile 61 022 km2. Det er større enn Hedmark og Oppland fylke samanlagd, eller større enn heile Danmark med nesten 20 000 km2.

Hva var Norges argumenter for å få Svalbard?

En verdenskrig, et Russland satt ut av spill og en voksende arbeiderbevegelse var blant de medvirkende årsakene til at Svalbard ble en del av Norge for 100 år siden. Siden den gang har Svalbardtraktaten vært et gjentatt diskusjonstema mellom norske og russiske myndigheter. Hvem eide Svalbard før Norge? Fram til 1925. I 1596 oppdaget frisisk-nederlandske Willem Barentsz øyene, og engelskmannen Henry Hudson så i 1607 muligheter til å utnytte de rike naturressursene. Dette førte til at Jakob I av England i 1613 ønsket å kjøpe Svalbard av Kristian IV og anerkjente dermed samtidig Danmark-Norges overhøyhet.

Hva heter avtalen som bestemmer at Svalbard er norsk?

Denne avtalen heter Svalbardtraktaten. Den ble vedtatt i 1920. Og der står det at Svalbard er norsk. Hvorfor heter det Spitsbergen? Da Norge ble tildelt suverinitet over øygruppen i fredsforhandlingene etter Den første verdenskrig, het området Spitsbergen. Navnet kommer fra mannen som oppdaget øyene mot slutten av 1500-tallet, den nederlandske oppdageren og sjømannen Willem Barentsz.

Og et annet spørsmål, hva er billig å kjøpe på svalbard?

En snusboks på Svalbard koster 26 kroner., I Norge kan den samme boksen koste opp mot 80 kroner. Svalbardbutikken er eneste dagligvarebutikk i Longyearbyen. Bensinen på Svalbard er også unntatt avgifter, og dermed mye billigere enn på fastlandet. Her koster blyfri 95 under åtte kroner. Man kan også spørre hvor ligger longyearbyen? Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden på øya Spitsbergen. Longyearbyen har, sammen med Ny-Ålesund, 2 417 innbyggere (2020) og er en av verdens nordligste bosetninger.

Hva innebærer Svalbardtraktaten for Norge og for andre stater?

Traktaten i praksis

Etter Svalbardtraktaten har alle borgere og selskaper tilhørende stater som har signert traktaten rett til å oppholde seg, drive jakt og næringsvirksomhet på Svalbard. Barentsburg er den store russiske bosettingen på Svalbard.

By Adlay

Har man lov til å dø på Svalbard? :: Hvordan språket har forandret seg?
Nyttige lenker