Hjem > H > Hvor Mange Offisielle Språk Er Det I Norge?

Hvor mange offisielle språk er det i Norge?

Norge har to offisielle språk med nasjonal status, norsk og samisk. Samisk er som eneste språk nevnt i Norges grunnlov. Det er to offisielle målformer av norsk, nynorsk og bokmål.

Les mer

Og et annet spørsmål, er samisk språk minoritetsspråk eller majoritetsspråk i norge?

Språkene samisk, kvensk, romanes og romani er anerkjente regions- eller minoritetsspråk i Norge. Hva er minoritetsspråk og Majoritetsspråk? Majoritetsspråket er det språket som vert brukt av fleirtalet i eit samfunn. Majoritetsspråket er som regel også det offisielle språket i eit land. Med offisielt meiner vi at styresmaktene bruker språket som administrasjonsspråk.

Hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det. Er Norges situasjon med to sidestilte skriftspråk uvanlig? En uvanlig språksituasjon

Å ha to sidestilte målformer som vi har i norsk, er en uvanlig situasjon. Riktig nok finnes det mange land som har to eller flere offisielle skriftspråk, så som hindi og engelsk i India eller nederlandsk, fransk og tysk i Belgia.

Folk spør også hvor mange talemål har vi i norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen. Hva slags minoritetsspråk har vi i Norge? Nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, kvensk, romanes og romani er definert som minoritetsspråk i Norge, og dermed beskyttet av Minoritetsspråkpakten.

Også, hva er typisk samisk språk?

De samiske språkene som er mest i bruk i Norge i dag er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Disse språkene er anerkjent som minoritetsspråk i Norge, og har beskyttelse gjennom Europarådets minoritetsspråkpakt. Nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk språk har vern etter del III i Minoritetsspråkpakten. Man kan også spørre hvilke tre samiske språk er i bruk i norge i dag? De mest brukte samiske språkene i Norge i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Pitesamisk og østsamisk er i en vitaliseringsfase i Norge. De samiske språkområdene strekker seg tradisjonelt over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland.

Hva minoritetsspråk?

Minoritetsspråk er språk som snakkes av mindre grupper i samfunnet. Samisk og romani er eksempler på offisielle minoritetsspråk i Norge. Samene har status som urfolk i Norge, og samisk er ett av de to offisielle språka i landet.

By Gelasias

Er samisk minoritetsspråk? :: Hvilke flyselskap flyr til Bardufoss?
Nyttige lenker