Er samisk minoritetsspråk?
Sveits, Belgia og Finland er eksempler på land med to eller flere offisielle språk. Også i Norge har vi to offisielle språk: norsk og samisk. Norsk er majoritetsspråket, og det har to likestilte skriftspråk: bokmål og nynorsk.
Hvor mange er samisktalende i Norge?
Samisktalende i Norge
Anslagene varierer mellom 10 000 og 20 000. De fleste snakker nordsamisk. De lulesamisktalende er anslått til ca. 500. Og et annet spørsmål, hva var jamstillingsvedtaket fra 1885? Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.
Hva skjedde i 1885 i Norge?
Da vedtaket om jamstilling ble fattet i 1885, var det 78 stortingsrepresentanter som stemte for, alle fra Venstre, og 31 som stemte mot, alle så nær som to fra Høyre. 137 år etter jamstillingsvedtaket har over en halv million nordmenn nynorsk som førstespråk. Hva er Målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.
I forhold til dette, hva skjer med talemålet i mellomnorsk tid?
Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Hvordan sluttet Mellomnorsk? Bakover i tid blir grensa mellom norrønt og mellomnorsk ofte sett til 1370. Dette har samanheng med svartedauden: Mange av dei som kunne skrive, døydde i denne pesten. Det må ha fått store konsekvensar for opplæring og språkleg tradisjon.
Angående dette, hvordan grunngav wergeland sitt språksyn?
Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk. Dessuten, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.
Hvor i Norge sier man æ?
Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke". Helt i sør har mange tjukk l (pLomme), men ellers har de tynn (plomme).
Similar articles
- Er samisk språk minoritetsspråk eller Majoritetsspråk i Norge?
- Hva er minoritetsspråk og majoritetsspråk?
- Er tegnspråk et minoritetsspråk?
- Hva minoritetsspråk?
- Når ble samisk et offisielt språk i Norge?
- Hvilke råvarer hører til samisk mattradisjon?
- Hva er et typisk samisk måltid?
- Hva er takk for oss på samisk?
- Hva kalles håndverk på samisk?