Hjem > H > Hva Gjør Samene?

Hva gjør samene?

I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske.

Les mer

Hvorfor lagrer vi vann i store demninger?

Vannet har høy potensiell energi, og kan lagres når det finnes et magasin eller reservoar. Luker i demningen blir brukt for å regulere tapping av vann fra magasinet. Hvorfor bruker vi vannkraft i Norge? Vannkraft i Norge spiller en stor rolle for landets innenlandske elektriske energiforsyning, noe det har gjort i rundt 100 år. På grunn av landets topografi og store nedbørsmengder var utbygging av vannkraft spesielt gunstig, og ga store mengder billig energi.

Så, hva bruker vi vannkraften til?

I Norge kommer 99 % av all kraftproduksjon fra vannkraft. Vannkraft er en fornybar og miljøvennlig energikilde, og kan enklest forklares med at vi benytter rennende vann til produksjon av elektrisitet. Sira-Kvina kraftselskap står for en betydelig del av kraftproduksjonen i Norge. I forhold til dette, hva betyr å gande? Ganding, av og til skrevet ganning, forstås i dag som (ondsinnede) trolldomskunster utført av samer. «Å gande» eller «å sette gand» betyr i moderne forstand å utøve trolldom, nærmere bestemt å kaste vondt over folk, helt abstrakt.

Hva er Sametinget enkelt forklart?

Sametinget er et folkevalgt organ for samene i Norge. 39 representanter velges fra 7 valgkretser hvert fjerde år. Det første sametingsvalget ble avholdt høsten 1989 og det første offisielle Sameting ble åpnet 9. oktober 1989 i Karasjok av kong Olav V. Man kan også spørre hva blir en runebomme brukt til? Artikkelstart. Runebomme er en tradisjonell samisk tromme som består av en ramme eller skål av tre som det er spent et skinn over, vanligvis av rein. Den er tradisjonelt brukt til religiøse formål, men brukes i moderne tid også som musikkinstrument.

Folk spør også hvorfor har vi urfolks rettigheter?

Erklæringen legger vekt på at urfolk har rett til å bevare og styrke sine egne institusjoner, kulturer og tradisjoner, og at de har rett til å utvikle seg slik de selv ønsker og synes er nødvendig. Erklæringen forbyr også diskriminering mot urfolk og framhever at urfolk må delta i alle saker som angår dem. Og et annet spørsmål, når fikk samene rettighetene sine? Norge ratifiserte som første land i verden den nye konvensjonen i juni 1990. Ratifikasjonen internasjonaliserte spørsmålet om samenes rett til land og vann, og konvensjonen spilte en svært viktig rolle i forkant av Stortingets vedtak av Finnmarksloven i 2005.

Dessuten, hvilke særlige rettigheter har samene som urfolk ut fra konvensjonen om urfolks rettigheter?

Av rettigheter som behandles i avtalen er retten til undervisning på eget språk, rettigheter til å utnytte naturressurser knyttet til gitte landområder, retten til å delta i beslutningsprosesser og retten til selv å identifisere seg som tilhørende en bestemt gruppe.

By Zeba Duer

Hvem har vunnet Stjernekamp tidligere? :: Hva gikk tapt i utbyggingen av Altavassdraget?
Nyttige lenker