Hjem > H > Hva Mener Vi Med Språkpolitikk?

Hva mener vi med språkpolitikk?

Språkpolitikk er mål, tiltak og regler for språket som brukes i et land, en organisasjon eller en annen virksomhet. Språkpolitikk omfatter i videre forstand også de bevisste retningslinjer og politikk for språkbruken i for eksempel en skrevet tekst.

Les mer

Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske det danske skriftspråket?

Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt. Folk spør også hva gjorde knut knutsen? Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Hva mente PA Munch?

På 1850-tallet gikk han i rette med Knud Knudsen da denne på ny fremsatte forslag om fornorsking av skriftspråket. Munch mente at det gjeldende skriftspråket i Norge var dansk, bare talespråket var egentlig norsk. Knudsens forslag ville bare føre til at skriftspråket ble et «kunstspråk». Også, hvilket språk mente knud knudsen skulle være grunnlaget for skriftspråket? Knud Knudsen (1812–1895) var lærar, lingvist og språkreformator. Arbeidet hans med oppnorsking av det danske skriftspråket i Noreg la grunnlaget for utskiljinga av riksmål/bokmål.

Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. Hva skjedde under språkdebatten? På 1830-talet begynte folk for alvor å diskutere kva slags språk vi skulle skrive i Noreg. Dansk hadde vore skriftspråket i Noreg sida Danmark overtok makta i Noreg i 1380. Då Noreg blei sjølvstendig att i 1814, var det viktig å skape ei nasjonalkjensle og då sto språkspørsmålet sentralt.

Deretter, hva er fordelen med nynorsk?

Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte. Hvorfor er det viktig med nynorsk? Å lære sidemål gjør at vi blir flinkere i eget skriftspråk. Vi lærer flere ord vi kan bruke når vi skal skrive, og vi får mer kunnskap om grammatikk og setningsoppbygging, for eksempel. Dette kan vi bruke når vi skal lære engelsk og 2. fremmedspråk også.

Hvorfor fikk vi nynorsk?

Skriftspråket i Noreg var lenge dansk, men på 1830-talet starta ein debatt om behovet for eit eige norsk skriftspråk som del av den norske nasjonsbygginga og draumen om sjølvstende. Aasen formulerte i same tiåret ein visjon for korleis eit nytt norsk skriftspråk burde byggjast på overleverte heimlege dialektar.

By Lukasz

Hva innebar jamstillingsvedtaket? :: Hva var Knud Knudsen opptatt av?
Nyttige lenker