Hjem > H > Hva Mener Vi Med Psykologiske Og Fysiologiske Stressreaksjoner?

Hva mener vi med psykologiske og fysiologiske stressreaksjoner?

Fysiologiske Den fysiologiske stressresponsen er en del av menneskets normale adaptive system. Den kortsiktige fysiologiske stressreaksjonen er først og fremst en mobilisering av kroppens energiressurser som medfører økt utskillelse av adrenalin, noradrenalin og cortisol.

Les mer

Hvorfor får man indre uro?

Årsaker til indre uro og nervøsitet

Mange trenger trygghet og forutsigbarhet i livet for å trives. Dette kan dreie seg om jobb eller familieforhold. Det kan også gjelde store hendelser i nær fremtid, men også hendelser som kanskje vil skje, uten at det er sikkert. Dette vil for mange gi en følelse av indre støy.
Hva er positivt med stress? Vår stressrespons har vært livsviktig for oss som art, og at man i noen situasjoner opplever stress er positivt. Dette kan være når vi trenger det indre presset for å yte maksimalt, vi trenger fokuset og energien. Når vi er stresset skilles det ut flere hormoner, blant annet kortisol og oxytocin.

Hvordan påvirker psyken kroppen?

Psykosomatiske reaksjoner

Hjernens og nervesystemets elektriske impulser og overføringer ender i produksjon av kjemiske stoffer som så kan virke både på andre nerveceller og på mange slags celler og vev i kroppen. Slik kan sanseinntrykk , tanker og følelser føre til reaksjoner i ulike organer.
Tilsvarende, når kroppen er i alarmberedskap? Kroppen settes i alarmberedskap ved at det autonome nervesystemet settes i gang. Da øker produksjonen av hormonene adrenalin og kortisol. Kortvarig stress kan sammenlignes med det som skjer når en gaselle løper fra en løve. Stressreaksjonen gjør begge dyrene i stand til å reagere raskt.

I forhold til dette, hvordan er det å ha angst?

Et angstanfall kommer gjerne helt uten forvarsel med plutselig innsettende hjertebank, smerter i brystet og følelsen av å ikke få puste. Dette gjerne samtidig som man føler intens frykt og panikk. Man kan oppleve å bli svimmel, få vondt i magen og hodepine. Er depresjon en diagnose? Diagnosen depresjon stilles først og fremst på grunnlag av et klinisk intervju og observasjon. Flere ulike diagnostiske intervju som eksplisitt spør om forekomst av depressive symptomer kan brukes til å stille diagnosen depresjon (MINI- nevropsykiatrisk intervju eller SCID).

Og et annet spørsmål, hva kjennetegner en psykose?

En psykose kan gjøre at du hører stemmer andre ikke hører, eller har sanseopplevelser som andre ikke opplever. Å kjenne seg forfulgt, ha tankekaos, fastlåste misforståelser eller uforklarlige forestillinger, er også vanlig. En psykose kan føles som å miste seg selv, og mange opplever uro og angst. Så, kan stress føre til muskelsmerter? Når man lir stressa, strammer man musklene mer og i lengden kan det gi muskel- og skjelettplager som såre muskler, sener og ledd. Stress kan føre til økt blodtrykk og gjøre deg mer disponert for hjertesykdom og slag.

Man kan også spørre hvorfor har jeg vondt i hele kroppen?

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som gjør at man føler smerte i musklene over hele kroppen. I tillegg til dette har man også ømme punkter på kroppen som gjør vondt når disse blir rørt. For å få diagnosen fibromyalgi må man ha hatt kroniske muskelsmerter i store deler av kroppen i minst 3 måneder.

By Meridel

Hvordan føles et nervesammenbrudd? :: Hvilke symptomer kan stress gi?
Nyttige lenker