Hjem > H > Hvor Sier Man I Istedenfor Jeg?

Hvor sier man i Istedenfor jeg?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.

Les mer

Du kan også spørre hvilke målmerker har vi i norge?

målmerke

  • Tonegang.
  • Tjukk l.
  • Skarre-r.
  • Palatalisering.
  • Nektingsadverbet "ikkje"
  • Apokope.
  • Infinitivendinga.
  • Personleg pronomen.
I forhold til dette, hva kjennetegner trønderdialekt? Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter. Andre trekk som palatalisering og apokope er felles med nordnorsk. Den svenske nabodialekten jemtsk er også nært beslektet med trøndersk.

Ta dette i betraktning, hva er oslodialekt?

Eksempler er oslodialektens tendens til sammentrekning av ord (ha'ke, vi'ke, for har ikke og vil ikke). Når Oslofolk snakker fort i dagligdagse situasjoner, med mindre omstendelig diksjon, kan særlig slike elementer av oslodialekten bli synlige. Dette regnes imidlertid normalt som et mer uformelt språk. Hva er Tonegang? Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk.

Hva er Jamvektsregelen?

Hva er jamvektsregelen? Jamvektsregelen forklarer hvorfor noen områder har kløyvd infinitiv (to ulike endinger i infinitiv). Den bygger på språkhistoriske forhold fra norrøn tid. Da var det to system for trykkfordelingen i tostavet ord, nemlig jamvektsord og overvektsord. Du kan også spørre hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Deretter, hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar. Angående dette, hva er palatalisering eksempel? Palatalisering er det at en konsonant uttales med j-farge i tillegg til sitt vanlige artikulasjonssted. Noen eksempler fra norske dialekter er mannj og kvellj for mann og kveld i trøndersk.

Og et annet spørsmål, har trøndersk apokope?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Typeeksempel frå trøndersk er såleis å vårra, å kåmmå, men å bit, å kast.

By Sidney Patender

Hva er bløte konsonanter dansk? :: Hva er toleranse Quizlet?
Nyttige lenker