Hjem > E > Er Norrøn Mytologi Norsk?

Er norrøn mytologi norsk?

Norrøn mytologi er den gudelæren som var utbredt blant de nordisk-germanske folkene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene i førkristen tid. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over tid, og det har vært store regionale forskjeller.

Les mer

Derav, hvilke dyr hadde odin?

Krigsguden Odin har ulvene Gere og Freke og ravnene Hugin og Munin. Også, hvor gammelt er norrøn mytologi? Skriftlige kilder. Mange av mytene ble skrevet ned på Island på 1100- og 1200-tallet og finnes i islandsk litteratur, særlig i Snorre Sturlasons lærebok i skaldskap, Edda. Flere myter er også gjengitt i Den eldre Edda. Dette regnes i dag som de viktigste kildene til den norrøne mytologien.

Angående dette, hvor er midtgard?

Midgard ligger utenfor Åsgard, mellom gudeheimen og jotneheimen. Midgard ligger i jordens midtre, Åsgard er plassert i sentrum av Midgard, og midt i Åsgard ligger en vidstrakt og herlige slette, Idavollen, hvor det i sentrum vokser det eviggrønne verdenstreet Yggdrasil. Hva er hovedforskjellen mellom Skapelsesmytene i hinduismen og de Skapelsesmytene som har sitt opphav i Midtøsten og Europa? I hinduismen finnes det en forestilling om en syklus som består av skapelse, opprettholdelse og ødeleggelse. Skapelsesmyter som har sin opprinnelse i Midtøsten og Europa er hovedsakelig lineære.

Derav, er all norrøn litteratur norsk?

Nei, diktene i Den gamle Edda ble først overført i mange år for så å bli skrevet ned på pergament på 1200-tallet. Er all norrøn litteratur norsk? Nei, norrøn litteratur defineres som litteratur som ble laget i både Norge og Island på den norrøne tiden. Hvem bor i Helheim? Helheim, Helgardh eller ganske enkelt Hel er i norrøn mytologi eit dødsrike, heimen til gudinna Hel. Der herskar ho over dei døde som ikkje kjem til Åsgard. Dei som døyr i kamp, og ikkje på sotteseng, kjem til Valhall eller Folkvang hjå æsene.

Hva betyr ordet NID?

Nid (norrønt níð) er et sentralt norrønt begrep for en sosial skamplett som indikerte tap av ære og status som en kjeltring i vikingtiden og middelalderen. En person som ble berørt av skampletten ble karakterisert som en niding. En niding er en skurk eller til og med en illgjerningsmann. Folk spør også hva heter spydet til odin? Odins bolig heter Valaskjalv, der han sitter i sitt høysete Lidskjalv. Odin har spydet Gungne og gullringen Draupne.

Dessuten, hva er frigg gudinne for?

Frigg (Frigga) er i norrøn mytologi Odins kone. Hun er datter av Fjòrgyn. Frigg var svært vakker og den mektigste av gudinnene. Hun er kjærlighets- og skjebnegudinnen.

By Guglielmo Murraine

Hvem hersker over dødsriket i norrøn mytologi? :: Hva er forskjellen på riksmål og bokmål?
Nyttige lenker