Har nordnorsk apokope?
Eit kjennemerke på nordnorsk er apokope, det vil seia bortfall av vokalar og bøyingsendingar. Døme på dette er: han vil søng ei vis og e ska kjøp ei kak (kake). Prinsippet er i nordnorsk eit anna enn det ein finn i trøndersk.
Hvordan snakker de i Lofoten?
Til nordlandsk reknar ein målet i Salten, Ofoten, Vesterålen og Lofoten – det vil seia heile den nordlege delen av Nordland fylke nord for Saltfjellet, til grensa mot Troms. Hva er Nektingsadverb? Nektingsadverbet realisert som ikkje (norr. ekki) er utbreidd i dei tradisjonelle dialektane i heile Nord-Noreg til Nord-Troms. Forma ikke er vanleg i Nord-Troms og i Finnmark med unntak av Kiby og Ekkerøy kor forma ikkje tradisjonelt blir brukt (Jahr og Skare 1996: 56f).
Folk spør også kva er målmerke?
Språklige særtrekk som kjennetegner en bestemt dialekt, talemålet vårt. Eksempelvis infinitiv av verb. I store deler av Nordland fylke sier man å skriv, mens man på Østlandet sier å skrive. Hvor sier man jæ? Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke". Helt i sør har mange tjukk l (pLomme), men ellers har de tynn (plomme). I Nord-Norge bruker de rulle-r.
Hva er apokope eksempel?
Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar. Man kan også spørre hvor brukes apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.
Hva er en apokope?
Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord. Følgelig, hva er palatalisering? Palatalisering er det at en konsonant uttales med j-farge i tillegg til sitt vanlige artikulasjonssted. Noen eksempler fra norske dialekter er mannj og kvellj for mann og kveld i trøndersk.
Folk spør også har bodø palatalisering?
Bygdemålet, som er spesielt kjent for sine apokopeformer og palatalisering, er blitt mer og mer borte med tiden, og den tjukke l-en er blitt utskiftet med mer standard østnorsk uttale, der også.