Hjem > H > Hva Kjennetegner Apokope?

Hva kjennetegner apokope?

Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord.

Les mer

Hvor brukes apokope?

I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord. Derav, hvem har apokope? Kløyvd infinitiv med apokope

For eksempel å vårrå, å såvvå. Dette finner vi i Nordmøre, Trøndelag og helt sør i Nordland.

Er det apokope i trøndersk?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Man kan også spørre hvor sier de ikkje? Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke".

Folk spør også har molde apokope?

Nordmørsk høyrer med til Møre og Romsdal fylke, men går språkleg saman med trøndersk og har austnorske, delvis trønderske målmerke. Nordmørsk har kløyvd infinitiv. Det heiter her å værra og å kåmma, men å kast og å skriv (apokope). Dessuten, hva er forskjellen på skriftspråk og talemål? Talemål er innen lingvistikken språk slik de brukes muntlig (ved tale). Alle språk, bortsett fra enkelte kunstspråk, har oppstått som talespråk, og det er talemålet som mennesker naturlig tilegner seg i spedbarnsfasen. Skriftspråk er derimot en menneskelig oppfinnelse og noe som må læres.

Og et annet spørsmål, har bergen apokope?

Vestlandske dialekter har enten -a eller -e i infinitiv, men aldri kløyvd infinitiv. Nordnorsk har stort sett apokope, det vil si ingen ending i infinitiv. Hvor finner man bløte konsonanter? Bløte konsonanter

Denne konsonantovergangen finner vi også i Danmark, og det er nærliggende å tro at fenomenet er importert derfra, siden vi bare finner det i et avgrenset område mot Skagerrak-kysten. I motsetning til skarre-r er bløte konsonanter et målmerke som er på retur.

Angående dette, hvor bruker man kløyvd infinitiv?

Kløyvd infinitiv er eit mønster for infinitivsformer av verb i dialekter på Austlandet, Trøndelag og delar av Sverige.

By Donica

Hva er typisk for bergensdialekten? :: Hva er forskjellen på steinerskolen og vanlig skole?
Nyttige lenker