Hjem > H > Hvem Har Apokope?

Hvem har apokope?

Kløyvd infinitiv med apokope

For eksempel å vårrå, å såvvå. Dette finner vi i Nordmøre, Trøndelag og helt sør i Nordland.

Les mer

Også, er det apokope i trøndersk?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Man kan også spørre hva er en dialekt enkelt forklart? Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt.

Hva er et dialektord?

Dialekt (fra gresk διάλεκτος (diálektos), «måte å snakke på») og målføre (av norr. mál, «stemme, tale, mæle») betegner variasjoner i et språk, karakteristisk for en gruppe av språkbrukerne, definert geografisk (til forskjell fra f. eks. sosiolekt eller standardspråk). Folk spør også hva er et talemål? Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Deretter, hva er dialektområder?

Det norske dialektområdet kan deles i fire hovedgrupper: østnorsk, trøndersk, vestnorsk og nordnorsk. Østnorsk og trøndersk har mange felles språktrekk, og særlig viktig her er kløyvd infinitiv etter jamvektsloven. Vestnorsk og nordnorsk har ikke spor etter jamvektsloven. Derav, er vi et pronomen? Personlig pronomen er ord som kan stå i stedet for et substantiv eller navn. For eksempel kan man si han eller ham i stedet for Ola, eller vi i stedet for broren min og jeg. Personlige pronomen i norsk defineres ut ifra kjønn (genus) og tall (numerus).

Hvorfor endrer talemålet seg?

Årsakene til at dialektane endrar seg, er oftast å finna i den moderne samfunnsutviklinga. Særmerkt for utviklinga i det norske samfunnet etter siste verdskrigen er at det mellom anna har skjedd store forandringar i busetjingsmønsteret. Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok. Også, hvorfor mister vi dialekter? Fjell, daler og fjorder har opp gjennom tidene skapt stengsler mellom folk, slik at ulike ord, uttrykk og grammatiske former har utviklet seg forskjellig. Slik er det ikke lenger. Takket være moderne kommunikasjon og teknologi og stor mobilitet, er avstandene mellom folk blitt mindre, mens kontakten øker.

Ta dette i betraktning, hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket?

Hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket i dag? Hvorfor er det forskjell på endringer i tale og skriftspråket vårt? Det muntlige språket endrer seg fortere, det er lettere å akseptere endringer i talespråket. Politikerne vedtar endringer i skriftspråk, og de har i oppgave å verne språket.

By Landsman Suchanek

Hva er oslodialekt? :: Hvilke Målmerker har vi i Norge?
Nyttige lenker