Hjem > H > Hva Er Kjennetegn På Nordnorsk?

Hva er kjennetegn på nordnorsk?

I tillegg til manglande jamvektssystem har nordnorsk eit målmerke som er svært typisk for desse måla nord i Noreg. Det gjeld apokopen (bortfall av vokalar og bøyingsendingar). A -mål og e -mål har også stor utbreiing i nordnorsk.

Les mer

Hvor i Norge har vi palatalisering?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Hvilken dialekt snakker man i Nordland? Nordnorsk er en dialektgruppe som består av norske talemål i Nord-Norge, noe som omfatter Nordland, unntatt Bindal på Helgeland og Troms og Finnmark.

Hva er forskjellen på trøndersk og nordnorsk?

Et grunnleggende skille innenfor det norske dialektområdet er forskjellen mellom østnorsk/trøndersk og vestnorsk/nordnorsk. Dette skillet faller i Sør-Norge sammen med det geografiske skillet Langfjella setter. Hovedkriteriet for forskjellen gir jamvektsloven. Hva er palatalisering eksempel? Palatalisering er det at en konsonant uttales med j-farge i tillegg til sitt vanlige artikulasjonssted. Noen eksempler fra norske dialekter er mannj og kvellj for mann og kveld i trøndersk.

I forhold til dette, hvor sier de ikkje?

Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke". Tilsvarende, kva er målmerke? Et målmerke er et språklig trekk som særmerker en dialekt. Dialektforskerne bruker slike felles kjennemerker for å dele inn de norske dialektene i grupper.

Hvordan er Infinitivsendingene i norsk?

Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e. Har vestnorsk palatalisering? I dei vestnorske dialektene har ein tradisjonelt hatt palatalisering av g og k i innlyd av ord der det i norrønt stod vokalen -i etter g/k, jamfør dialektformene bekkjen, veggjen, takje (taket), senja (senga) og så bortetter. Denne palataliseringa er på vikande front hos dei unge.

Du kan også spørre har bodø palatalisering?

Bygdemålet, som er spesielt kjent for sine apokopeformer og palatalisering, er blitt mer og mer borte med tiden, og den tjukke l-en er blitt utskiftet med mer standard østnorsk uttale, der også.

By Glimp Kaluram

Hva er typisk bergensk dialekt? :: Kan man se hjerteinfarkt på EKG?
Nyttige lenker